J. Gajeskov
Otac Aleksandar je presekao dvadesetak slavskih kolača

Prošle subote, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije svečano su obeležili veliki hrišćanski praznik, Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

Sveti Argangel Mihailo se smatra čuvarom vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Aranđelovdan je druga slava po zastupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana, a to se dalo videti i ove godine po broju slavara ne samo u Sidneju već i ostalim našim svetinjama na Petom kontinentu.

Svetu liturgiju u Misionarskoj parohiji Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom Liverpulu služio je, vernike pričestio i slavske kolače presekao starešina hrama, otac Aleksandar Milutinović. Sasluživao je otac Branko Vasilić, a odgovarao crkveni hor pod vođstvom prote Nenada Đurašinovića.

Prota Nenad i protonamesnici Aleksandar i Branko

Sveštenici su, tom prilikom, zajednički služili pomen preminulom patrijarhu srpskom Irineju, čije će ime uvek ostati vezano za ovaj hram. Patrijarh je prilikom posete Australiji 2016. postavio kamen temeljac za Crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Liverpulu, čija se izgradnja upravo sada privodi kraju.

Među mnogobrojnim slavarima koji su kolače doneli u liverpulsku svetinju, bilo je desetak mladih što je za svaku pohvalu. Inače, Aranđelovdan je i slava starešine ovdašnje Misionarske parohije protonamesnika Aleksandra, koji je tom prilikom dobio pregršt čestitki prisutnih parohijana i slavara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here