Vehabije slale vozila teroristima

0

Nemačke vlasti su izvele veliku akciju protiv vehabija za koje se sumnja da su pomagale ISIS-u (Foto: Ilustracija)
 

Akcija je vođena u Nirnbergu gde žive petorica osumnjičenih, ali i u Severnoj Rajni – Vestfaliji i Donjoj Saksoniji. Prilikom pretresa, istražitelji su zaplenili dokazni materijal: kompjutere, hard-diskove, nosače podataka, rekao je Herman.

Pozadina su naznake do kojih su došli istražni organi da je jedno bolničko vozilo, plaćeno parama sa dobrotvorne manifestacije, koje je trebalo da služi u humanitarne svrhe, poslato iz Nemačke u Siriju gde je zatim pretvoreno u vojno vozilo, opremljeno poluautomatskim vatrenim oružjem.

Osim toga, uz podršku ovih vehabija isporučeno je više vozila u Siriju, pa je lane u novembru grupa otpremila jedan terenski auto za potrebe islamskih terorista.

 

Nasrtaj na Nemce

U ponedeljak je u Berlinu uhapšen pristalica Islamske države koji je optužen za pripremanje nasilja kojim se ugrožava bezbednost nemačke države. Po zakonu, osobi koja je prošla obuku u terorističkom kampu ili zbog kriminalnih ili terorističkih namera dođe u posed oružja i eksploziva, u Nemačkoj preti kazna do deset godina zatvora.

Sedmorica osumnjičenih su u dobu između 23 i 36 godina, a jedan od njih je nemački konvertit. Bavarskim službama je poznato 10 do 12 islamista koji su učestvovali u borbama u Siriji i potom se vratili u Nemačku. Oni su pod nadzorom, rekao je ministar Herman i dodao: "Nećemo gledati skrštenih ruku kako odredi smrti terorističke organizacije Islamska država u Siriji i Iraku dobijaju podršku iz Nemačke."

Nemački bezbednjaci pominju 400 ljudi koji su radi džihada napustili zemlju i oko 130 povratnika. Kod 25 od tih povratnika postoje konkretni dokazi da su učestvovali u borbama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here