Z. Mirković
Tribina bila dobro posećena

U organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj na Univerzitetu u Gracu je održano veče “Ivo Andrić – život i delo”, a povod je bila 100-godišnjica odbrane doktorata nobelovca Ive Andrića. Predsednik Saveza Srba u Štajerskoj Goran Jović predstavio je dugoročni plan Saveza i ukazao na važnost ovakvih događaja za zajednicu u Gracu, a i šire.

– Imamo obavezu da nastavimo da čitamo, istražujemo i prenosimo budućim generacijama dela Ive Andrića, ali i svih onih koji su svojim perom doprineli bogatstvu naše kulture – podvukao je on.

Dobra organizacija

Anastasija Jungić održala je predavanje o Andrićevom životu, a prof. Branko Tošović je govorio na temu “Grac o Andriću, Andrić o Gracu”, kao i o manje poznatim stvarima iz Andrićevog života.

Andrićevo pisanje kulturno dobro

Prof. Dragana Hajgli, nastavnica Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu, govorila je o značaju Andrićevog stvaralaštva za književnost jugoistočne Evrope i Austrije.

Član gradskog veća Graca Tomas Horst Alić bio je oduševljen organizacijom i energijom ovog događaja i preneo je pozdrave gradonačelnice Elke Kar. Bard srpskog glumišta Tihomir Stanić potom je izveo monodramu “Na Drini ćuprija”. Program je dvojezično vodila dr Irina Karamarković, predsedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu. Protekli događaj “Ivo Andrić – život i delo”, jedan je od događaja u nizu projekta pod nazivom “Srpsko-austrijski mostovi”.

Velika podrška

Velika podrška projekat “Srpsko-austrijski mostovi” je došla od austrijskih i srpskih institucija. Tako su se tu našli Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta – Austrija – ogranak Štajerska, KUD “Sveti Sava” iz Graca, KERB (Kulturna baština integritet i integracija), Srpski sportski klub “Obilić” iz Graca, HO Srbi za Srbe – Austrija, KSD Božuri i Crkveni hor hrama Svetih Ćirila i Metodija Grac.

Tihomir Stanić izveo monodramu “Na Drini ćuprija”

Izrazi zahvalnosti

“Ovi putem se zahvaljujemo na podršci Kancelariji za obrazovanje i integraciju grada Graca, Savetodavnom veću za strance u Gracu, vladi pokrajine Štajerske i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Upućujemo i veliku zahvalnost Radio-televiziji Srbije na ustupljenom video-materijalu, kao i dr Maji Radonić i Biljani Đorđević Mironji iz Zadužbine Ive Andrića iz Beograda na smernicama vezanim za program”, naglasio je Savez Srba u Štajerskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here