Vekarić: Prijave za masovnu grobnicu

0

Srbija se po prvi put otvoreno suočava sa svojom prošlošću: Bruno Vekarić
 

Postupak bi bio pokrenut kod domaćeg istražnog sudije, koji bi potom mogao da naredi otkopavanje te grobnice i preduzimanje istražnih radnji, rekao je Vekarić je gostujući u emisiji "Kažiprst" Televizije B92.

Na pitanje o Bramercovoj izjavi u februaru da je "umereni optimista da će Mladić biti u Hagu do zatvaranja tribunala", Vekarić je odgovorio da je taj umereni optimizam dobra formulacija za to da "ako se to ne desi, prosto ne želi da bude odgovoran".

Prema Vekarićevim rečima, regionalna saradnja biće važna kada se zatvori Haški tribunal, zbog čega je potrebno ostvariti preduslove da bi ona bila bolja i rešiti slučajeve kao što su Ganić, Tuzlanska kolona…

Vekarić je rekao da domaće Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza da Ejup Ganić bude izručen Beogradu, podsetivši da se ekstradicioni postupak vodi u Londonu.

Vekarić je istakao da se još ne zna koliko se tela nalazi u toj grobnici i da bi moglo da bude od 150 do 350, a da je 250 broj, koji je utvrđen na osnovu izjava više svedoka.

On je rekao da se Srbija po prvi put otvoreno suočava sa svojom lošom prošlošću i da će, ukoliko budu pronađena tela, to sigurno biti albanska, ali da tužilaštvo Srbije i pre svega Komisija za nestale i te kako traga za drugim grobnicama.

Prema Vekarićevim rečima, moguće je postojanje ne samo grobnica Albanaca na teritoriji južne Srbije, nego i grobnica Srba koji su pokopani na Kosovu i Metohiji.

On smatra da je u oblasti saradnje Srbije sa Hagom potrebno prepustiti nadležnim službama, koje rade sve što je potrebno, da taj posao bude završen, izrazivši uverenje da za to postoji i politička volja.

Tužilaštvo za ratne zločine čini sve da se ta saradnja okonča i sa svim što poseduje upoznat je specijalni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji će na osnovu svih činjenica i razgovora sa političarima formirati stav, koji će pretočiti u izveštaj, rekao je Vekarić.

Podsetivši da još nije ostvaren konačan rezultat – da preostala dvojica haških optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić budu u Hagu, Vekarić je istakao da se "ne može uhvatiti neko ko još uvek nije lociran", ali je najavio da će "čim bude lociran" biti uhapšen i predat i da "postoji mogućnost da se to desi svakog časa".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here