Tanjug/AP

U najnovijoj akciji Uskoka u sredu ujutro uhapšeno je 12 osoba predvođenih bivšom medicinskom sestrom iz Doma zdravlja Zagreb – Zapad, Petrom Rumihom (32), zbog, kako prenose hrvatski mediji, nabavljanja lažnih kovid potvrda.

Broj osoba koje je policija prijavila kao one koji su uz pomoć Rumihe i drugih posrednika nabavili potvrde puno je veći.

Prema informacijama do kojih je Jutarnji došao radi se o najmanje 200 osoba.

Naime, zagrebačko opštinsko državno tužilaštvo, koje je u novembru prošle godine pokrenulo prvu istragu protiv Rumihe zbog trgovanja lažnim kovid potvrdama, tada ju je teretilo za samo 18 slučajeva trgovanja takvim potvrdama, dok je ukupno 11 osoba bilo osumnjičeno.

Kazneno delo za koje je Rumiha bila osumnjičena bilo je zloupotreba položaja i ovlašćenja, a tako je kvalifikovano, jer se Rumihu kao osobu ovlašćenu da ulazi u informatički sistem vakcinisanih osoba teretilo da je ta ovlašćenja zlopotrebila, kao i da je u sistem unosila osobe koje nisu bile vakcinisane – zatim bi te osobe na osnovu takvih lažiranih podataka vadile kovid potvrde.

Određen deo tih osoba koje su potvrde dobile tada nisu bile obuhvaćene istragom, već ih su ih klasifikovali kao svedoke.

Međutim, s promenom nadležnosti, odnosno činjenicom da je slučaj sada u nadležnosti Uskoka, promenila se i kvalifikacija tako da se sada Rumihu tereti za primanje mita, a sve osobe koje su platile za takve kovid potvrde kao davaoce mita.

Druga najveća istraga u istoriji

Ukoliko ovakvu kvalifikaciju policijske kaznene prijave Uskok prihvati, sve osobe koje su u zamenu za novac od Rumihe dobile potvrde da su vakcinisane, njih preko 200, biće osumnjičene kao davaoci mita.

U tom slučaju ova nova istraga Uskoka biće, po broju osumnjenih, jedna od najvećih ikada otvorenih u hrvatskoj istoriji, a jedino će moći da se poredi sa slučajem “Hipokrat” gde su bile osumnjičene, a kasnije i optužene ukupno 364 osobe, uglavnom lekari zbog primanja mita farmaceutske kompanije Farmal, a kako bi prepisivali njihove lekove.

Moguće je da, ako još bude proširenja istrage, nove Uskokove optužbe zbog kovid potvrda broj osmunjičenih nadmaše i “Farmal”.

Inače, nakon prvoga uhićenja Rumihe krajem prošle godine Jutarnji list je došao do informacija da je pretragom njenih računara i mobilnih telefona pronađen neverovatan broj od više od 1000 sumnjivih slučajeva izdavanja potvrda za covid, te da se među njima nalaze i više osoba iz javnoga života.

Spominje se i ime pevača Tonija Cetinskog

Među imenima osoba čija je imena Rumiha unela u sistem u inkriminirano vreme, nalazi se kako nezvanično saznaju hrvatski mediji, i ime pevača Tonija Cetinskog (53), koji je nakon izbijanja pandemije korona virusa u više navrata iskazivao svoje antivakserske stavove.

Cetinski, koji je tokom svoje duge karijere pop pevača odlikovan i Redom Danice hrvatske sa likom Marka Marulića i višestruki je dobitnik Porina, početkom izbijanja korone i pogotovo nakon uvođenja lokdauna i režima izdavanja kovid potvrda pozicionirao kao jedna od najistaknutijih javnih osoba koja je te mere osporavala.

Kako je govorio Cetinski

– Ko hoće neka se vakciniše, nemam ništa protiv. Ne dam. Ja jednostavno ne dam da me neko vakciniše. Otvorite Goli otok za nas koji ne želimo da se vakcinišemo pa nas lisicama privedite, zatvorite, zaključajte, čekajte da zaspimo ili nas uspavajte pa nas na silu vakcinišite. Nema šanse! – samo je jedna od javnih objava Cetinskoga u kojima se žestoko opirao vakcinaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here