pixabay.com
Velika Britanija

General Stjuart Pič, koga je premijer Boris Džonson juče imenovao za britanskog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, prema mišljenju odličnog poznavaoca međunarodnih prilika profesora Srđe Trifkovića, nema iskustva sa balkanskim prilikama i biće samo izvršilac naloga “Forin ofisa”, ali je naglasio da je sve što dolazi iz Londona osmišljeno na srpsku štetu.

Trifković kaže da Pič, kao čovek iz Generalšaba Velike Britanije, a koji je potom bio i u visokoj strukturi Severnoatlantskog saveza, nema apsolutno nikakvog iskustva sa balkanskim prilikama niti kontakte sa ovdašnjim ličnostima.

– Sama činjenica da se Britanija da tako kažem “gura“ da i ona igra nekakvu ulogu je potpuno apsurdna. Naime, Velika Britanija je uveliko bivša velika sila čiji je domen odlučivanja završen sa dekolonizacijom van okvira britanskih ostrva. To što se ona pridružila američko-australijskom paktu koji treba da suzbija Kinu u Indo-pacifičkom regionu je samo znak do koje mere zapravo vlada Borisa Džonsona pati od svojevrsnog imperijalno-nostalgičnog kompleksa. Ne verujem da će to imenovanje imati ikakvu ulogu i tog čoveka naprosto treba ignorisati. Što se tiče srpskih političara smatram da treba da se ponašaju kao da dotični gospodin ne postoji – kaže Trifković.

O tome treba li očekivati da će Pič koordinirati svoju misiju sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i SAD uopšte, Trifković kaže da u to nema sumnje jer je britanska politika i inače samo produžena ruka Stejt departmenta, Pentagona i Bele kuće.

– Šta god dolazi iz Londona, možemo biti sigurni da je osmišljeno u korist srpske štete. Ponašanje Britanaca na ovim prostorima je bilo najvidljivije u liku i delu pokojnog Pedija Ešdauna i ponavljanje tog oblika prisustva zvaničnog Londona na ovim prostorima je nepoželjno, tako i sasvim moguće da se marginalizuje i odbaci kao da ne postoji, a da pri tom ne bude plaćena apsolutno nikakva cena – smatra profesor Trifković.

On ukazuje da su odnosi između Velike Britanje i Francuske na vrlo niskom nivou iz čitavog niza razloga, uključujući i odluku Australije da kupi britansko-američke podmornice na nuklearni pogon, a ne francuske na dizel-električni pogon.

– Ne verujem ni da u Evropskoj uniji ima mnogo volje da se nekakvom britanskom vazduhoplovnom maršalu pruža bilo kakav kredibilitet u kontekstu njegove novoimenovane uloge na Zapadnom Balkanu – kaže Trifković.

Kako je, međutim, informaciju da je Džonson imenovao Piča propratilo i objašjenje da će on raditi na jačanju regionalne stabilnosti, kao i tumačenje da će u opsegu njegovog delovanja biti BiH i dijalog Beograda i Prištine, nameće se pitanje kakva može da bude njegova uloga u srpsko-albansko pregovaračkom procesu. Trifković, smatra, da on ne mora da ima nikakvu ulogu.

– Jedino bi mogao da ima ulogu ako Srbi naprave grešku, pa da ga tretiraju ozbiljno, a ako to ne učine, on nikakvu ulogu neće ni imati. Ako i dođe u Beograd, treba mu dati zamenika pomoćnika ministra Selakovića da sa njim razgovara, da ga odvede na ručak i da ga isprati na aerodrom – navodi Trifković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here