EPA/Facundo Arrizabalaga
Džulijan Asanž

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž će 20. i 21. februara 2024. godine imati finalno ročište pred Visokim sudom u Londonu, nakon skoro četiri godine provedene u ozloglašenom britanskom zatvoru “Belmarš”, što će najverovatnije biti poslednja prilika da bude sprečeno njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanžu u SAD preti kazna od 175 godina zatvora zbog objavljivanja dokaza o ratnim zločinima koje je američka vojska počinila u Avganistanu i Iraku.

Visoki sud će u februaru razmotriti raniju presudu Višeg suda donetu u junu 2023. godine kojom je osnivaču “Vikiliksa” odbijeno pravo na žalbu. Sudije će odlučiti da li će Asanž imati mogućnost da nastavi da argumentuje svoj slučaj pred britanskim sudovima ili će iscrpeti sve mogućnosti dalje žalbe u Velikoj Britaniji i ući u proces ekstradicije. Ukoliko sud ne bude stao na stranu Asanža, ostaje mu mogućnost žalbe pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Pristalice Asanža pozivaju “sve koji podržavaju slobodu medija” da im se pridruže u Londonu i širom sveta na protestima u znak podrške osnivaču “Vikiliksa”.

Supruga osnivača “Vikiliksa” Stela Asanž poručila je da se u poslednje četiri i po godine značajno pogoršalo psihičko i fizičko stanje njenog supruga.

– Uz mnoštvo dokaza koji su izašli na videlo od prvobitnog saslušanja 2019. godine, uključujući izveštaje da su visoki američki zvaničnici bili umešani u planiranje ubistva mog muža, jasno je da je pravično suđenje na tlu SAD nemoguće. Progon ovog nevinog novinara i izdavača mora da se okonča – istakla je ona.

Glavni urednik “Vikiliksa” Kristin Hrafnson takođe je podržao Asanža, rekavši da “nema štampe, bez zaštite prava na slobodan rad”.

– Džulijanov slučaj je važan. Velika Britanija treba da odluči da li želi da bude utočište za slobodnu štampu ili želi da bude saučesnik u degradaciji jednog od osnovnih postulata naše demokratije. Ovo je poslednja šansa za sudije u Velikoj Britaniji da zaustave ovo nepravedno izručenje nevinog čoveka – istakao je Hrafnson.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here