Pixabay.com
Zastava Velike Britanije

Britanski premijer Boris Džonson rekao je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da će Velika Britanija istražiti sve stavke za trgovinski sporazum sa EU, ali da progres u premošćivanju značajnih razlika treba da bude ostvaren u narednim danima.

Džonson je 15. oktobar odredio kao krajnji rok za održavanje EU samita za uspostavljanje dogovora o sporazumu, dok EU traži još nekoliko ustupaka pre ulaženja u finalnu fazu pregovora, prenosi agencija Rojters.

Portparol britanskog premijera je saopštio da je Džonson potvrdio svoju posvećenost istraživanju svih stavki kako bi postigao dogovor sa EU, ali da je naglasio da u narednim danima treba da bude ostvaren napredak u prevazilaženju značajnih razlika sa EU, pogotovo u oblasti ribarstva i jednakih uslova za obe strane, kroz proces intenzivnih razgovora sa glavnim pregovaračima.

Džonson je Makronu rekao da Velika Britanija želi da postigne sporazum, ali ne po bilo koju cenu.

On je istakao da je postizanje sporazuma bolje za obe strane, ali da je Velika Britanija spremna da okonča prelazni period ukoliko dogovor ne bude mogao da bude postignut.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime