EPA

Velika Britanija će poslati oko 200 raketa protivvazdušne odbrane Ukrajini kako bi pomogla u zaštiti civila i infrastrukture od ruskih dronova i bombardovanja, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

– (Ruski predsednik Vladimir) Putin testira odbranu Ukrajine i odlučnost Zapada, nadajući se da može da zgrabi pobedu iz ralja poraza. Ali greši. Sada je vreme da se slobodni svet okupi i udvostruči naše napore da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno za pobedu – rekao je britanski ministar odbrane Grant Šeps, prenosi Rojters.

Najava pošiljke dolazi u trenutku kada je Rusija izvršila jedan od svojih najvećih raketnih napada na Ukrajinu tokom rata, prema podacima Kijeva, ubivši više desetina civila i ranivši desetine drugih.

Rakete protivvazdušne odbrane, proizvedene u Britaniji od strane odbrambenog izvođača MBDA, dizajnirane su za lansiranje iz aviona uključujući tajfun i borbene avione F-35, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Britanija je izdvojila ukupno 4,6 milijardi funti (5,9 milijardi dolara) za vojnu podršku Ukrajini tokom dve godine.

2 COMMENTS

  1. Koji je sad pa ovo ministar odbrane? Menjaju ih ko carape! On zna da nema ruske pobede! Jadnicak! Sredice ih sve Rusi ko Panta pitu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here