J.Gajeskov
Prelepi liverpulski hram u izgradnji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije svečano su obeležili Veliku Gospojinu, odnosno praznik Uspenja Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Molitveno je bilo u svim našim hramovima u petak 28. avgusta, uz prisustvo lepog broja vernika bez obzira što je bio radni dan i pridržavajući se propisa i preporuka vlasti o okupljanju tokom pandemije.

U hramu Svetog Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul svetu liturgiju služio je prota Nenad Đurašinović, sasluživao đakon Miloš Raketić, dok je starešina hrama otac Aleksandar Milutinović brinuo za red i držnje distance u hramu i crkvenoj porti.

Prema crkvenom učenju, na Veliku Gospojinu, koja je uspomena na smrt Bogorodice i njeno vaskrsenje, završava se dvonedeljni post.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica jeste dan kada je Hristova majka vaskrska i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Postoje različita predanja – prema jedinima Bogorodica je živela 60, a prema drugima 72 godine.

Nadživela je svog sina i nastavila njegovu misiju. Bogorodica je sve do smrti živela u Jerusalimu obilazeći često ona mesta koja su je podsećala na velike događaje i na dela Isusa Hrista. Najčešće je odlazila na Golgotu, u Vitlejem i na Jeleonsku goru.

Veliki broj naših crkava i manastira slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Praznik Velika Gospojina izdvaja se i kao praznik žena i dece, pa je u liverpulskom hramu bilo nekoliko majki sa decom, koji su taj način ulepšali značaj ovog velikog hrišćanskog praznika.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here