pixabay.com

U Austriji na tržištu rada vlada paradoksalna situacija, jer pored velike nezaposlenosti usled korona virus krize, mnogim kompanijama nedostaje potrebna radna snaga.

Trenutno u Austriji ima više od 410.000 nezaposlenih, a predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer očekuje da će taj broj porasti još u ovom mesecu za daljih 80.000.

Uz to 400.000 ljudi radi na skraćeno radno vreme.

– I pored rastuće nezaposlenosti mnoga preduzeća ne mogu da nađu radnu snagu – kaže Marer, dodajući da je uzrok tome što se osobe koje traže posao ne nalaze tamo gde postoje radna mesta.

Samo u IT sektoru otvoreno je 20.000 radnih mesta, u nezi 2.500, a u uslužnim delatnostima nedostaje stručna radna snaga, na primer 1.300 instalatera.

Da nezaposlenost ne bi ostala visoka, Privredna komora zahteva mere od vlade, socijalnih partnera i Servisa za zapošljavanje.

– Prioritet je kvalifikacija. Korona kriza je podstakla put u pravcu digitalizacije i taj pravac treba da sledi i obrazovanje – kaže generalni sekretar Komore Karlhajnc Kopf.

On je ukazao da su se zanati pokazali “otporniji” na krizu i da zanatlije lakše od fakultetski obrazovanih osoba nalaze posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here