Velika obećanja malog gradonačelnika

0

Siniša Mali verovatno pokazuje gde ćemo u Beogradu da izgradimo prvih 18 zgrada sa po 2.400 spratova, za koje će strani investitori platiti 7,3 milijardi kvadriliona evra (po zgradi), posle čega ćemo nekako uspeti da obezbedimo 11 besplatih obroka za korisnike narodnih kuhinja… Ili smo mi, možda, pobrkali malo neke brojeve…
 

Eto, to je “mala“, životna stvar – na primer, olakšanje u plaćanju računa za Infostan u iznosu od 50% za ratne vojne veterane u Beogradu, učesnike ratova s kraja prošlog veka. Naš čitalac, član udruženja “Srpski ratni vetarni“ poslao nam je kopiju obraćanja tadašnjeg predsednika Privremenog organa grada Beograda, današnjeg gradonačelnika Malog, u kojem, u četvrtom pasusu, između ostalog piše:

“Uveravam vas da se postojeće pogodnosti koje uživaju ratni veterani iz Beograda posle izbora neće menjati. Kada budemo… moći ćemo da razmišljamo o novim olakšicama za ratne veterane…“

Uz kopiju obraćanja, naš sagovornik je poslao i Zaključak Privremenog organa grada Beograda o izmeni interventnih mera zaštite najugroženijih građana, u kojem se vidi da je pomenuti popust od 50%, “koji neće biti promenjen, a možda će biti i još olakšica kad se stvore uslovi“, u stvari smanjen na 30%.
 

– Posle ovog Zaključka poslao sam mejl kancelariji gradonačelnika, interesujući se kako mogu da postavim pitanje Malom zašto ne ispunjava ono što obeća, uz kasniju napomenu da odgovor očekujem tog dana – kaže naš čitalac, čije ime ne objavljujemo iz bojazni da ekspeditivna beogradska birokratija ne utvrdi ko je, pa naprasno ustanovi da je državljanin Sao Tomea i Principea (čime gubi pravo na popust), ili ga proglasi, ne daj bože, mrtvim (čime opet gubi pravo na popust).

 

Kako odgovor na mejl koji je poslat u prepodnevnim časovima nije stizao, naš sagovornik se latio telefona.

– Pozvao sam kabinet na broj 011/3216-104 i pitao da li je gradonačelnik upoznat sa mejlom. Sekretarica Katarina mi je odgovorila da nije i da ne zna da li će danas gradonačelnik to da vidi. Ja sam napomenuo da do kraja radnog vremena želim odgovor putem mejla, a ona mi je rekla: “Gospodine, ne možete biti tako drčni“. Posle ovog sam joj odgovorio da mi nismo zajedno ovce čuvali da bi ona meni rekla da sam ja drčan, i da je sa ovakvim njenim stavom prema meni naš razgovor završen – rekao je ogorčeni sagovornik portala.

Nije, dakle, Mali prvi političar koji je lagao, niti poslednji koji će da laže. U predizborne svrhe. Ovako su ti političari, inače, predivni ljudi. Altruisti. Samo što nije lepo lagati. I vama je jasno iz ovog teksta da smo prezime gradonačelnika Beograda mogli da pišemo kao pridev uz njegovo ime, malim slovom, ali iz poštovanja prema našem pravopisu to ipak nije korektno. Bilo bi to isto kao da smo, ne znam… lagali. A to nije lepo.

 

Ima li kraja lažima? Pa, da vidite, i nema…

Obrazlažući smanjenje popusta, sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić je, kako stoji na kraju teksta “s poštovanjem”, u dopisu uz račun Infostana objasnio kako se umanjuju svi popusti i to sa 50% na 30%, sa 40% na 25%, sa 30% na 20% i sa 20% na 15%. On je, s poštovanjem, rutinski lagao, što je i sam potvrdio par redova posle prvog objašnjenja – da, umanjuju se popusti za ove procente, ali samo za račune do 8.000 dinara – za iznose preko toga, nema uopšte popusta! To znači da je za račune od 8.001 dinar pa naviše umanjenje popusta još veće, ili, narodski – plaćaćete više nego što su vam obećali u prvom delu teksta.
Sekretaru, ili ko je već sastavljao tekst objašnjenja, nekulturno je smatrati one od kojih uzimate pare debilima. S poštovanjem – sram vas bilo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here