commons.wikimedia/Christian Wolf
Frankfurt

Američka multinacionalna investiciona banka “JP Morgan Čejs” planira da posao koji ima u Nemačkoj prebaci u London zbog straha da bi u najvećoj ekonomiji Evropske unije u narednim mesecima moglo nestajati struje, piše britanski “Telegraf”.

Banka se priprema da primeni niz bezbednosnih mera kako bi mogla da nastavi poslovanje u slučaju da u Nemačkoj dođe do prekida u distribuciji električne energije.

“JP Morgan Čejs” trenutno razmatra rešenja poput prebacivanja aktivnosti iz svoje kancelarije u Frankfurtu u London i druge evropske gradove. Izvor je za “Telegraf” rekao da je moguće da će se premeštanje zaposlenih dogoditi u svim kancelarijama banke.

“JP Morgan Čejs”, koja je imovinu vrednu više milijardi dolara uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske unije prebacila iz Londona u Frankfurt, mogla bi da se protiv nestanka struje bori i pomoću agregata na dizel, a rečeno je da je moguće i da će svojim radnicima reći da rade od kuće kako bi smanjili potrošnju energije.

“Telegraf” navodi da su ti planovi pripremljeni, ali da još nisu realizovani.

“Mnogo bi stvari moralo da se poklopi da se u potpunosti prekine dotok ruskog gasa, da se ne uvedu ograničenja na njegovu upotrebu i da se gas ne nabavi od drugih izvora. Naš bi posao patio tek kada bi se te tri stvari dogodile”, izjavio je jedan izvor lista.

Nemačka vlada je u nedelju objavila da će osigurati više od 65 milijardi evra vredan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili sa povećanim troškovima energenata i inflacijom generalno.

Evropska unija razmišlja o oporezivanju svih proizvođača električne energije koji deluju u njenim članicama. Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je takav plan.

Veruje se da neki vlasnici vetroelektrana i solarnih elektrana trenutno ostvaruju velike prihode jer su veleprodajne cene struje narasle, a njihovi troškovi ostali isti. Veleprodajna cena struje u Evropi povezana je sa cenom gasa, čak i ako se struja dobija iz drugih jeftinijih izvora energije.

2 COMMENTS

  1. Ne idu zbog struje već zbog haosa koji će nastati sa prvim mrazom.U ostalom Morgan Čejs su poznati kao crna rupa finansija,jedva su preživeli 2008 sada će im biti kraj.

  2. EU povukla svoje banke iz Rusije, a sada Amerikanci povlače svoje banke iz EU…sve se vraća, sve se plaća…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here