Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku uoči sednice Generalne skupštine UN, da velike zemlje preduzimaju neverovatne stvari i iznose zastrašujuću argumentaciju kako bi ubedile druge da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, a sa ciljem da se Srbiji i srpskom narodu nametne moralna i politička odgovornost i osuda sa svim posledicama koje iz toga proizilaze. Istakao je i da će raditi i boriti se i pored svih teškoća i razočarenja.

– Dešavaju se strašne stvari i nemamo šanse protiv velikih i silnih koji misle da mogu da rade kako i šta hoće, ali je naše da se suprotstavimo i borimo za našu zemlju, da branimo slobodu, svoj narod, obraz i zemlju – kaže on.

Suprotstavljanje moćnima

Biće, kako je naveo, razočaravajućih vesti od nekih zemalja od kojih nismo očekivali “nož u leđa”, ali je bilo velikih pritisaka i mnogi ćute, a na kraju će glasati “za”. Ali, biće i onih koji će izdržati pritiske i neće pristati da se priklone nakaradnim principima.

– Biće i onih koji će nam posle sednice objašnjavati da su glasali jer je to dobro za nas, a možemo očekivati i tvrdnje da su im Srbi najbolji prijatelji – kazao je predsednik.

Dan posle sednice, kako kaže, u neke zemlje ćemo biti razočarani, dok ćemo druge slaviti, ali bez obzira na to, Srbi će biti ponosni na svoju zemlju, jer je ona slobodna i slobodarska.

– Srbijom niko ne upravlja, ni povocem, ni daljinskim, ni mejlom. Poštujemo međunarodno pravo. Moraće jednom da se zna ko je činio genocide. Iako svi sve razumeju, znaju zašto to rade, jer “mnogo smo jaki i može nam se”, samo ne znate do kada. Ničija nije gorela do zore. Znaće da se Srbija suprotstavila bahatima, velikima i moćnima, ne zato što nešto treba ili je nešto kriva, što je čuvala slobodu i svoj obraz – kaže Vučić.

Komentarišući to što su predsednik RS i drugi političari slali pisma UN o štetnosti rezolucije, odgovara da Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je za Srbiju BiH međunarodno priznata država.

Odgovornost i ozbiljnost

– A to što se BiH otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo da ulazimo – rekao je i dodao da Srbija neće menjati stav koji se tiče poštovanja međunarodno javnopravnih normi, jer to je jedino svetlo oružje koje mi u svojim rukama imamo.

To su, kako je naveo, pravo i istina i sa tim ćemo nastaviti da se borimo.

– Mogu da razumem šta Srbi misle danas, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno. Biće mi lično teško kada moćni budu slavili usvajanje rezolucije, ali svakoga ću moći da pogledam u oči i videćete kako ću uzdignuta čela hodati u UN – poručio je on.

Ironija je, prema njegovim rečima, što će baš Nemačka imati uvodno izlaganje i otvoriti raspravu o rezoluciji u GS UN.

– Kako je to čudno da nam Nemačka sudi uvodnim izlaganjem. Neću da se borim za očuvanje fotelje, borim se za Srbiju – naglasio je predsednik.

Rezoluciju, 23. maja, predstavlja stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse, a potom se očekuje odgovor predsednika Vučića. Lendertse je bila najaktivnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju, a putovala je i u Keniju i latinoameričke zemlje “boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda”.

Zvona i u rasejanju

Iguman Hilandara Metodije sa monasima moliće se u četvrtak ujutru u tom manastiru kod ikone Trojeručice ispred koje se uvek mole u ozbiljnim iskušenjima za srpsku državu i narod, rečeno je u SPC.

I najveći broj crkava u zemlji i rasejanju zvoniće tog dana i uputiti molitve za spasenje srpske države i naroda, navode iz SPC.

Herojski za obraz

Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagram profilu porukom:

– U svaku čitanku, udžbenik neće ući ono što su oni hteli, već kako se jedna mala Srbija herojski borila za svoj obraz i slobodu – naveo je on.

Niz susreta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz sastanaka u UN u okviru diplomatske borbe protiv usvajanja rezolucije. Sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnicima pri UN iz UAE, Sent Vinsenta i Grenadina, Sent Lucije i Ugande. Ukazao im je “na opasan presedan i motive za pokretanje, i na skrivene agende čiji cilj nije očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju zbog otvorenih pitanja. Video se i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom i Rusiji zahvalio na podršci, rekavši da Srbija ima dovoljno jakih prijatelja. Na Instagramu je podelio video u kome “moli grčku braću i prijatelje da budu uzdržani”.

3 COMMENTS

  1. VELIKI I KROJE SUDBINU!
    SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here