EPA/Christian Bruna
Beč

U Beču se 11. oktobra održavaju pokrajinski i gradski izbori, na kojima čak tri od deset Bečlija nema pravo glasa. Ni u jednom delu Austrije ne živi toliki broj ljudi bez prava glasa, kao što je to slučaj u Beču.

Zbog velikog udela stranaca u ukupnom broju stanovnika, oko pola miliona građana glavnog grada Austrije ne može da učestvuje na oktobarskom glasanju. U pojedinim delovima grada, kao što je u području oko Gudrunštrase i Favoriten centruma u 10. okrugu slučaj, svaki drugi stanovnik nema pravo glasa.

Za pogođene opštine isključenje tako velikog broja stanovnika iz glasanja znači i manje političke težine u skupštini grada.

Beč je već jednom pokušao, promenom izbornog zakona, da na opštinskom nivou omogući pravo glasa strancima. Tako je skupština Beča 2002. izglasala odgovarajući zakon, ali ga je “oborio” Ustavni sud.

Takav poduhvat čini se, u bliskoj budućnosti, nemogućim, posebno imajući u vidu da je aktuelni gradonačelnik Mihael Ludvig značajno odstupio od ranije liberalne linije Socijaldemokratske partije (SPO).

Za pravo glasa za strance zalaže se jedino stranka Zelenih, jer oni smatraju da svi koji žive u Beču moraju imati i pravo da glasaju.

Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) insistiraju na tome da je pravo glasa vezano za državljanstvo, a Neos zahteva pravo glasa za građane EU, ne samo na opštinskom, već i pokrajinskom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here