Ž. Jovanović
Ivana Stojiljković, Lidija Radovanović, Zlatimir Selaković i Ljubomir Saramandić

Na tren se Krf preselio u Trst. Istorija se predstavila kroz ispovest i predavanje Ljubomira Saramandića, kustosa Srpske kuće na Krfu i autora knjiga “Hodočašće na Krf” i “Sve je ovo legenda”. Saramandić je između ostalog naveo da Srpsku kuću, zdanje velike arhitektonske vrednosti koje je krfska opština ustupila našoj državi, čine muzej Srbi na Krfu od 1916. do 1918. godine i počasni konzulat Srbije. Gost je govorio o tom zdanju koje je posvećeno uspomeni na stradanje srpskih ratnika u Prvom svetskom ratu, u kome se čuva veliki broj arhivskih dokumenata, fotografija, beleški, pisama, ordenja, uniformi. Prisutni su videli virtuelno vođenje kroz muzej i projekciju filma “Plava grobnica”.

– Ovo veče je za nas bilo zaista značajno, bio je ovo veliki čas istorije. Saznali smo da se Srpska kuća nalazi u samom centru grada i nije običan muzej već i mesto hodočašća koje, svake godine u periodu od aprila do kraja godine, poseti 10.000 Srba iz celog sveta i stranaca – ističe Lidija Radovanović, koja je bila moderator večeri.

Zlatimir Selaković, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, navodi da je veče proteklo u jednom dahu.

Publika posle predavanja imala brojna pitanja

– Ljubomir Saramandić već 22 godine radi kao kustos Srpske kuće na Krfu i njegovo predavanje bilo je nadahnuto emocijama i vrlo korisno za našu decu i omladinu. Publika je bila aktivna, što je za svaku pohvalu. Za našu crkvenu opštinu je bitna i činjenica da se na Krfu nalaze i mošti Svetog Spiridona, kome je posvećen naš hram u Trstu – kaže Selaković.

Prisutnima se obratila i Ivana Stojiljković, generalna konzulka Srbije u Trstu, a predavanju je prisustvovao i otac Raško, starešina Crvke Svetog Spiridona. Bili su tu učenici Srpske dopunske škole “Jovan Miletić”, sa nastavnicama Slađanom Marković i Tanjom Dašić. Na početku večeri učenice Sofija Janković i Kristina Ilić su sa Jagošem Dašićem otpevale “Tamo daleko” uz pratnju Marka Milutinovića na harmonici. Udruženje Pontes-Mostovi je priredilo zakusku na kraju predavanja.

Odjeknula je pesma “Tamo daleko”

Hodočašće

– Posle ovakvog izlaganja i filma, možemo samo da kažemo slava našim precima koji su prešli svu golgotu, pešice, gladni, žedni, skromno obučeni i skoro bosonogi. Pripadam generaciji koja je učila iz istorije o stradanju srpskog naroda u vreme Prvog svetskog rata, ali verujte da sve ove slike i scene iz muzeja na Krfu ne mogu nikog da ostave ravnodušnim. Jednostavno čovek dobije želju da ode na Krf, kako je sam autor rekao, u hodočašće. Treba samo preneti mlađima, da znaju i da se ponose svojim precima – prenosi svoje utiske Dragana Antonijević, predsednica udruženja Pontes-Mostovi.