EPA
Ruska mornarica

Ruska mornarica održaće u januaru i februaru niz vojnih vežbi u svim zonama odgovornosti flota, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, biće angažovano više od 140 borbenih brodova, preko 60 letelica i oko 10.000 vojnika.

Za potrebe manevara biće upotrebljeno i preko 1.000 jedinica vojne tehnike.

Manevrima će rukovoditi komandant Ratne mornarice Rusije , admiral Nikolaj Jevmenov.

„Osnovni cilj vežbi jeste uvežbavanje aktivnosti snaga Mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga kada je reč o zaštiti ruskih nacionalnih interesa u svetskom okeanu, kao i suprotstavljanje vojnim pretnjama Rusiji iz pravca mora i okeana“, istaklo je Ministarstvo.

Vežbe će se izvoditi u akvatorijama mora koja se graniče sa ruskom teritorijom, kao i u operativno važnim oblastima svetskog okeana.

Pojedinačne vežbe biće održane u Sredozemnom, Severnom, Ohotskom moru, severo-istočnom delu Atlantika i na Pacifiku.

Vežbe u Omanskom zalivu

Rusko Ministarstvo saopštilo je i da se od 18-22. januara izvode rusko-kinesko-iranske vojno-pomorske vežbe „CHIRU“ u Omanskom zalivu.

„U Omanskom zalivu i vazdušnom prostranstvu iznad zaliva izvode se rusko-kinesko-iranske vojno-pomorske vežbe ‘CHIRU-“2Q22’. Sa ruske strane u njima učestvuju odred brodova Tihookeanske flote i to, raketna krstarica ‘Varjag’, protivbrodski ‘Admiral Tribuc’ i tanker ‘Boris Butoma’“, navodi se u saopštenju.

Tokom manevara planirana je artiljerijska paljba po morskim ciljevima, zajednički taktički manevri, potraga i spasavanje na moru, kao i oslobađanje broda koji su zauzeli pirati.
Posle toga ruski brodovi će nastaviti u Sredozemno more gde će sa snagama Severne i Baltičke flote učestvovati u vežbama.

1 COMMENT

  1. To ce, izgleda, biti dovoljno. Tako su “jaci” hteli, sad imaju. I oni znaju, da povratka nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here