Privatna arhiva

U čast obeležavanja 700 godina od smrti srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića, u Skoplju se od 24. do 26. oktobra održava međunarodni naučni skup “Kralj Milutin i doba Paleologa: Istorija, književnost, kulturno nasleđe” na kome će biti predstavljeno oko 78 naučnih radova.

Pod blagoslovom Sinoda SPC, domaćin i koorganizator je Srpski kulturno informativni centar Spona, a u organizaciji su učestvovali i Univerzitet u Kragujevcu u okviru projekta EuroWeb COST Action 19131, Institut za liturgiku i crkvenu umetnost Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Institut za strategijska istraživanja Republike Srbije.

Početkom 14. veka na jugu srpske srednjovekovne države razvila se obimna delatnost na polju graditeljstva, monumentalnog slikarstva, književnosti. Na području srpske države okupljaju se značajni majstori, najbolji u svome vremenu, koji po svim prilikama dolaze iz vodećih umetničkih centara. Uporedo sa vojnim intervencijama, kralj Milutin i njegovo okruženje vezuju se za umetničku, kulturnu i duhovnu snagu romejskog Carstva dinastije Paleologa.

Epoha kralja Milutina, obimom umetničkih dometa, koji su danas vidljivi u srazmerno manjem broju sačuvanih spomenika, predstavlja vrhunac stvaranja u srpskom i romejskom kulturnom kontekstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here