Tanjug

U organizaciji Centra za istraživanje religije i politike i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP Srbije, u Domu omladine u Beogradu u utorak počinje dvodnevni stručni skup “Nacionalni identitet Srba u regionu – vera, obrazovanje, kultura”.

Prema rečima organizatora, cilj ovog skupa je ojačanje veza matične države i Srba u regionu kroz međuinstitucionalnu saradnju i razmenu iskustava koji bi doprineli razvoju duhovne i kulturne klime Srba u regionu.

– Potreba za očuvanjem ipromocijom nacionalnog identiteta, koja nesporno zauzima prioritet Republike Srbije se svakako odlikuje u naporima za baštinjenjem srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog materijalnog i nematerijalnog nasleđa, verskog obrazovanja, koji nedvosmisleno predstavljaju neuralgične tačke vrednosnog obrasca pripadnika, kako matične države, tako i Srba u regionu – ističe Miroljub Nestorović, predsednik Centra za istraživanje religije i politike.

Naučni sku potvoriće Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionU, a prvog dana govornici će se baviti temama vezanim za položaj Srba u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH.

Dr Vladimir Božović, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori govoriće na temu “Srpski kulturno-verski identitet u Crnoj Gori”, Miodrag Linta, narodni poslanik i predsednik Saveza Srba iz regiona o položaju Srba u Hrvatskoj, dok će prof. dr Zdravko Peno, sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči predočiti rad “Konvertitstvo – klјuč razumevanja identiteta Srba u BiH”.

Prvi dan stručnog skupa završava se izlaganjem prof. dr Siniše Pepića, iz Apsley Business School-London na temu “Mesto i uloga dijaspore u srpskoj diplomatiji”.

Drugog dana skupa, prof. dr Zoran Ranković, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu govoriće na temu “Biblioteka Srpske Patrijaršije i srpsko rukopisno nasleđe u inostranim zbirkama”.

U nastavku, pomoćnik direktora Uprave za odnose sa crkvama i verskim zajednicama, dr Marko Nikolić govoriće na temu “Religioznost u Srbiji početkom 21. veka”, dr Vladimir Kolarić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka na temu “Kulturna politika između javnog i nacionalnog interesa”, a pravnik mr Jovan Vlaović o “Nacionalnom identitetu Srba u Hrvatskoj kod novih posleranih generacija”.

O ugroženosti kulturnog nasleđa Srba u regionu govoriće prof. dr Ilija Životić sa Fakulteta za industrijski menadžment, a o pravoslavlju u državnim školama, kao i o ulozi verskog poučavanja u obrazovnim sistemima Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, Vuk Jovanović, master religioologije i veroučitelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here