Mihajlo Vasić

Priroda je mnogo toga Velikom Gradištu, ali je zadatak rukovodstva opštine i građana da sve to nadograđuju, istakao je predsednik opštine Dragan Milić na velikoj godišnjoj konferenciji za medije koju je održao u svečanoj sali Skupštine opštine zajedno sa predsednikom Skupštine Vladimirom Štrpcem. 

– Imali smo tešku godinu – podsećam na koronu, na rat koji je počeo i na dešavanja u samoj Srbiji i pritisak koji ima naša zemlja, i u tom okruženju smo i bitisali i radili. Trudili smo se i uspeli smo, pre svega zahvaljujući jednom zaista predanom radu svih, čitavog tima, a i odličnom saradnjom sa predsednikom republike, Vladom Republike Srbije, kao i pojedinačnim ministarstvima.

Milić je pohvalio rad javnih preduzeća i ustanova. Kako je rekao, ponosan je na dečji vrtić koji prima najmlađe već od šest meseci i gde nema čekanja, na škole gde učenici postižu odlične rezultate kao dokaz ulaganja u obrazovanje, na odlično zdravstvo i Dom zdravlja, Biblioteku, Narodni muzej, Kulturni centar…

Čitava opština, moguće i jedina u Srbiji, osvetljena je LED sijalicama čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a uštede se kreću čak do 70 odsto. Mesne zajednice su same odlučivale gde će da potroše dobijena sredstva – najčešće za popravku seoskih puteva, domove kulture. Asfaltirano je i dosta ulica i puteva, uglavnom prilazi selima – u Desinu, Kamijevu, Doljašnici, Carevcu, Kusiću, Pečanici i Ljubinju te nekoliko ulica u Velikom Gradištu u kojima su urađeni i vodovod i kanalizaciona mreža. Najavljen je nastavak radova u gradu i selima gde je kroz javno-privatno partnerstvo upravljanje putevima dobilo PZP “Požarevac”.

Na samom Srebrnom jezeru koje je prioritet za razvoj turizma, podsetio je Milić, završena je šetna staza i uređena plaža pored jezera kao i plaže u Zatonju, Kisiljevu i Ostrovu kako bi i u tim selima meštani mogli da se bave turizmom što su neki već uspešno i počeli. U okviru planiranih investicija, prethodne godine potpisan je ugovor za izgradnju jedne od najsavremenijih marina na Dunavu, u samoj blizini Srebrnog jezera. Radi i fabrika “Dunavka” gde je ove godine izgrađen sistem za prečišćavanje vazduha i planirano je zapošljavanje još 70 radnika uz ulaganje od preko 20 miliona evra.

U osvrtu na planove predsednik Skupštine Štrbac je izdvojio povećani budžet opštine za 2023. godinu kao i set odluka koji se odnosi na izmenu planske dokumentacije i veoma značajnu odluku koja se odnosi na poboljšanje uslova populacione politike koju opština sprovodi.

– Na sednici Skupštine doneta je odluka da poreza na imovinu za 30 odsto bude oslobođena svaka porodica sa troje i više dece što savetujemo i drugim opštinama. I za Dom zdravlja planirana je nabavka mamografa, čak i skenera. Urađena je kompletna gasifikacija u opšptini i u pregovorima smo sa “Srbijagasom” da gas dođe do opštine. Radi se i brza saobraćajnica, koja će  značajno doprineti razvoju turizma- istakao je Štrbac, I dodao da se za kanalizacionu i vodovodnu mrežu oko samog Srebrnog jezera intenzivno vode pregovori sa inostranim donatorima, u planu je i sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

– Samo rad i štednja mogu da nas guraju napred. I dalje ćemo da se trudimo da nastavimo saradnju sa Vladom Srbije i predsednikom Republike, a naš tim se ne dovodi u pitanje.  Treba da čuvamo Veliko Gradište, da svakog dana pitamo šta smo dali toj opštini i svojoj sredini  – imamo samo Srbiju koju moramo da čuvamo – završna je poruka predsednika opštine, uz želje za boljom i lepšom novom godinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here