EPA/Christophe Petit Tesson
Posetioci slikaju Da Vinčijevu "Mona Lizu" u Luvru

Na imanju porodice Mediči postojao je most Romito di Laterina, koji se našao u centru ove priče.

Na pomen “Mona Lize” prvo pomišljamo na njen zagonetni osmeh. S druge strane, italijanski istoričar Silvano Vinčeti odlučio je da reši drugu misteriju Da Vinčijeve slike.

Pored identiteta devojke s čuvenog portreta (navodno je reč o Lizi del Đakondo), stručnjaci vekovima pokušavaju da lociraju neobični pejzaž u pozadini, kao i most koji vidimo iza njenog levog ramena.

Vinčeti je odlučio da iskoristi modernu tehnologiju i identifikuje okoliš u pozadini, a pomogli su mu i sačuvani dokumenti iz 1500-ih, prenosi Lad Bible.

Tamo je zapisano da na imanju porodice Mediči postoji most Romito di Laterina, koji se pruža preko reke Arno, u okrugu Areco (pokrajina Toskana). U to vreme, bio je vrlo opterećen saobraćajem.

Istoričar je odlučio da preispita zapise, posebno jer je reč o rodnom kraju Da Vinčija, gde je tokom života i službovao, prvo kod kardinala Čezara Bordžije, a potom kod državnika iz Firence Pjera Soderinija.

Vinčeti je uzeo dron i detaljno istražio deo gde i danas postoji jedan od lukova Romita.

Izmerio je širinu između obala reke Arno i zaključio da bi bila potrebna četiri luka da se premosti. Upravo toliko se vidi na slici “Mona Liza”!

– U periodu između 1501. i 1503. godine most je funkcionisao i bio veoma prometan, što pokazuje dokument o stanju imovine porodice Mediči – izjavio je Vinčeti.

Drugi istraživači ističu svoje “kandidate”, a spominju se Ponte Burijano (blizu Laterine) i Ponte Bobio (Pjačenca), ali se broj lukova ne poklapa.

Vinčeti naglašava da pored mosta čitava scenografija odgovara pejzažu u pozadini “Mona Lize”.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here