pixabay.com

Naučnici su otkrili još jednu crnu rupu koja je bila skrivena u zvezdanoj grupi naše susedne galaksije Veliki Magelanov oblak. Ova crna rupa je udaljena od Zemlje 160.000 svetlosnih godina, te je 11 puta masivnija od našeg Sunca.

Astronomi su je pronašli tako što su koristili ogromni teleskop Evropskog južnog opservatorija (ESO).

Uočili su da njena gravitacija utiče na kretanje obližnje zvezde, koja je oko pet puta veća od Sunca, piše “CNN”.

“Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce, tako mi pratimo zvezde”

– Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce gledajući njihove pogrešne korake, tako i mi posmatramo svaku pojedinačnu zvezdu u ovom zvezdanom sistemu, a cilj toga je pokušaj pronalaženja dokaza o prisutnosti crnih rupa koje ne možemo videti direktno – rekla je astronom Sara Saracino sa univerziteta “John Moores” u Liverpulu.

Iako je izuzetno teško da astronomi uoče crne rupe, ipak mogu da ih primete na osnovu njihovog uticaja na okolne objekte – prilikom uvlačenja materije emituju X-zrake ili kada stvaraju gravitacione talase prilikom sudara s drugom crnom rupom ili neutronskom zvezdom.

Mladi zvezdani sistem

Astronomi su otkrili ovu crnu rupu kada su videli da se među mnoštvom zvezda jedna od njih kreće na vrlo poseban način.

– Kada formira određeni sistem sa zvezdom, crna rupa utiče na njeno kretanje na vidljiv ili nevidljiv način – rekao je astrofizičar Stefan Dreizler sa univerziteta “Göttingen” u Nemačkoj.

Ovo je prvi put da su astronomi pronašli mladu crnu rupu u sklopu mladog zvezdanog sistema, starom samo oko 100 miliona godina.

5 COMMENTS

  1. Kako su otkrili crnu rupu,kad je crna rupa Jos uvek u domenu teoriske fizike? I Jos nesto…ako crna rupa Ima toliko jaku G silu da guta I materiju I antimateriju onda bi Po tome svemir trebao da se smanjuje,a ne da se siri,sto je slucaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here