Pixabay.com
Venecija

Venecija planira da izvede eksperiment sa uvođenjem ulaznice od pet evra po danu za turiste sledeće godine, kako bi pokušala da upravlja protokom broja turista koje privlače venecijanski istorijski kanali, saopštila je gradska skupština.

Naknada će se primenjivati probno 30 dana naredne godine, prvenstveno tokom prolećnih praznika i leti tokom vikenda kada ima najviše turista, preneo je Rojters.

Svi posetioci stariji od 14 godina moraće da plate ulaznice. Cilj je da se pronađe nova ravnoteža između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad, izjavio je turistički savetnik Venecije Simone Venturini.

To nije potez kojim će se zarađivati novac, dodao je on, rekavši da će naknada pokrivati samo troškove sprovođenja programa.

Tačni datumi plana i način na koji će se sprovoditi biće dogovoreni nakon konačnog odobrenja gradske skupštine, koje se očekuje sledeće nedelje. Plan, koji je prvi put razmatran 2019. godine, odložen je zbog kovida-19, a kasnije i iz tehničkih i proceduralnih razloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here