UZDANICE: Članovi KUD "Nemanjići"

Arhijerejsku liturgiju povodom 30 godina duhovne oaze Svetog Simeona Mirotočivog u Alteni, predvodio je vikarni episkop humski Jovan, uz sasluženje đakona Aleksandra Debeljaka, kao i umirovljenog protojereja stavrofora Neđe Janjića i arhijerejskog zamenika protojereja stavrofora Nebojše Rakića, paroha iz Diseldorfa, i protojereja Saše Mimirovića iz Hanovera, kao i domaćina protojereja Mihajila Stojičića iz Altene.

Izrazi zahvalnosti

Velikom jubileju kao gost priključio se i Dragan Čolaković, paroh iz Bona. Jubilarno i slavsko znamenje pripremili su svi članovi CO, a posle osvećenja istog, deo slavskog kolača preuzela je dugogodišnja parohijanka gospođa Ljilja Miškulin. Sa suzama u očima zahvalila se prisutnima i proti Stojičiću predala plaštanicu koju je nabavila u Nišu. Čule su se dirljive reči u obraćanju episkopa Jovana.

Ljilja Miškulin predala plaštanicu

“Zaista je lepo doživljavati veliku ljubav koju sam svaki put osetio kada sam dolazio među vas, potomke Svetog Simeona Mirotočivog. Želim da se setim blažene uspomene na usnulog u Gospodu oca Dragana Đuričića, prvog paroha hrama u kome se nalazimo. Uz blagodarnost, sećaćemo se svega šta je učinio za našu zajednicu i sa čime nas je zadužio. Neizmerno sam mu zahvalan. Veliko hvala upućujem ocu Neđi Janjiću koji je posle oca Dragana ovde bio drugi paroh, a posle njega kao treći po redu preuzeo je svešteničku dužnost vredni pastir protojerej Mihajilo Stojičić”, rekao je episkop.

Protojerej Mihajlo Stojičić

Zabavni program

Svečarski zabavni program otvorio je mladi i talentovani guslar Miljan Dragaš. Guslarski prilog bio je posvećen Svetom Savi.

Mali članovi KUD “Nikola Tesla”

Hram je bio popunjen do poslednjeg mesta, tako da je bilo oko 300 prisutnih. Prisutne je pozdravio dugogodišnji predsednik CO Altenske Aleksandar Anđelković. Prisetio se Anđelković brojnih parohijana koji su se nasebično zalagali za omasovljenje duhovnog života naše zajednice. Posebno je bilo dirljivo Aleksandrovo sećanje na pokojnog oca Branka koji ga je 1999. godine prvi puta poveo u crkvu. “Od tada je počelo moje duhovno i hrišćansko sazrevanje. Posebno se rado sećam protojereja stavrofora Neđe Janjića i evo i ovom prilikom mu se od srca zahvaljujem. Naši dobri odnosi su prerasli u kumstvo. Držao je na krštenju moju kćerku Anastaziju. Pre 20 godina po Božjoj promisli u Altenu nam je dodeljen novi sveštenik Mihajilo Stojičić. Postao je naš dobri i verni pastir, a popadija Slavica miljenica našeg duhovnog stada”, zaključio je Anđelković.

Lomljenje kolača stari običaj

Duhovna istorija

“Mnogo možeš zaboraviti, što si znao i što nisi, Al’ tri stvari pamtit moraš: ko si, gde si, odakle si. Putuj svuda kuda želiš, i što ideš nisu gresi. Zaboraviti nikad ne smeš ko si, gde si, odakle si. Čuvaj ponos, čuvaj dušu, Od vrednosti čovek ti si, ne stidi se nikom reći ko si, gde si, odakle si. Otišo si u daljine, i za to je skupa cena, Ako znadeš te tri stvari: ko si, gde si, odakle si, vratićeš se bez problema. Kad se pamet sa govorom druži, znanje služi da narodom kruži. Neguj jezik da u beskraj traje, po njemu se nasleđe poznaje. Biraj reči, nepismenost spreči, jezik leči glupost da ne zveči, čuvaj jezik srpskih velikana, radi prošlih i budućih dana. Triput meri da budeš u pravu, ne daj jezik ni za živu glavu. Dobro pazi kad otvaraš usta, bez jezika kuća nam je pusta”, rečeno je, između ostalog, u govoru Ane i Vitomirke.

SAČUVATI IME: Ana Krstić i Vitomirka Veljković

Igre iz Šumadije

Sa svečarskim veseljem nastavljeno je u sali Šicenhale Dale, a za pravi ugođaj pobrinuli su se vrsni muzičari Nebojša Žiković Nešo i Miroslav Marić Maki.

Svoj doprinos prelepom slavlju dali su folkloraši kulturno-umetničkih društava “Nemanjići” iz Dortmunda i “Nikola Tesla” iz Hagena. Nagrađeni su burnim aplauzima za igre iz Šumadije i Leskovca. “Teslini” folkloraši iz Hagena goste su oduševili sa igrama iz Srbije i zasluženo pobrali veliki aplauz. Virtuozni muzičari Nebojša Žiković i Miroslav Marić Maki nisu ostavili nikoga ravnodušnim. Slavlju je, inače, prisustvovala i Jelena Rodić, vicekonzul iz Diseldorfa, i profesor srpskog jezika Mihajilo Jelić, inače docent na Univerzitetu u Bohumu.