J. Gajeskov
Okupljeni su s pažnjom pratili predavanje

U nedelju 26. marta, posle večernjeg bogosluženja u prepunom hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom Liverpulu, u crkvenoj sali je održano velikoposno predavanje.

Okupljenima se obratio otac Aleksandar Ivanović, protonamesnik crkve Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu.

Otac Aleksandar je u veoma sadržajnom predavanju govorio na temu “Vera – temelj života“, koju su prisutni s pažnjom pratili i mnogo toga novog saznali.

Domaćini duhovne večeri, starešina liverpulske svetinje protonamesnik Aleksandar Milutinović, članovi uprave i vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara, pokazali su se kao dobri domaćini.

Kako idemo u susret Vaskrsu, koji se ove godine proslavlja 16. aprila, za sve pravoslavne vernike donosimo i raspored bogosluženja i predavanja u srpskim hramovima u Sidneju:

– Prvo bdenije služiće se u crkvi Svetog Stefana u Ruti Hilu, u sredu 29. marta sa početkom u 19.00 časova.

– Predavanje episkopa Siluana na temu “Kako pristupiti Svetoj tajni pričešća“, održaće se u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, u četvrtak 30. marta od 19.00 časova.

– Drugo bdenije je u crkvi Svetog Luke u Liverpulu, u petak 31. marta, od 19.00 časova.

– Velikoposno predavanje na engleskom jeziku održaće otac Veselin Svorcan, u nedelju 2. aprila u crkvi Svetog arhangela Mihajla u Hombušu.

– Sveta pređeosvećena liturgija biće služena u crkvi Svetog Save u Elanori u sredu 5. aprila od 19.00 časova.

– Nedelja Cvetna, 9. april, večernje u sidnejskoj Lazarici od 18.00 časova, a u nastavku predavanje protojereja – stavrofora Miodraga Perića na temu “Crkveno pojanje“.

– Velika sreda, 12. april, u crkvi Svetog Save u Flemingtonu služiće se Sveta tajna jeleosvećenja od 19.00 časova.

Sveštenici Aleksandar Milutinović i Aleksandar Ivanović

Gluva nedelja posta

U ponedeljak je počela Peta nedelja posta, koja se naziva Gluvna ili Gluva, jer se sa postom uveliko odmaklo pa sada dolazi vreme ćutanja i pokajanja, takozvano – gluvo vreme. 

Posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. U Gluvu nedelju, crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera se stoka na pašu, ne ide se ni u mobu. 

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

1 COMMENT

  1. Ni ovima koji toboze zastupaju veru nije svima verovati.Prica je prica a ono sto rade je sasvim nesto drugo.
    Najbolji primer je Nemacka.Po 50 godina drze u tajnosti ko su i sta su,I dalje bih da nisu svedoci jednom iskazali istinu.Porodica je i BOG I ZAKON,sve ostalo su pretezno interest

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here