EPA/Georgi Licovski

Šefovi diplomatija Grčke i Turske, Nikos Dendijas i Mevlut Čavušoglu, danas su na konferenciji za novinare u Ankari imali verbalni sukob.

Čavušoglu i Dendijas su se pred kamerama izneli suprotne stavove o pomorskim granicama, migrantima i postupanju prema manjinama.

Grčki ministar danas boravi u Turskoj u cilju pokretanja dijaloga o rešavanju bilateralnih spornih pitanja.

– Ako iznosite tako teške optužbe protiv moje zemlje i mog naroda, dužan sam da odgovorim – rekao je Čavušoglu vidno nezadovoljan izjavama grčkog kolege.

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom delu Sredozemnom mora, kao i kako Turska primenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima.

– Stav Grčke je jasan i to ne čujete prvi put. Turska u Egejskom moru i istočnom Mediteranu krši međunarodno pravo i konvenciju o moru, kao i suverena prava Grčke, jer je iznad grčkog tla sprovela 400 letova – rekao je Dendijas.

Čavušoglu je uzvratio da Ankara na Mediteranu štiti interese Turske i kiparskih Turaka, dok je o sporazumu rekao da ga Turska “pristojno” sprovodi.
Turski ministar je nekoliko puta ponovio da je to što govori Dendijas “neprihatljivo”.

Grčka i Turska, koje imaju osetljive odnose godinama, u sporu su o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Odnosi su takođe zategnuti uzajamnim nezadovoljstvom zbog tretmana muslimanskih manjina u Grčkoj i pravoslavnih u Turskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here