M. Karović
Savo Štrbac

Dokumentaciono-informativni centar Veritas podseća da se danas navršava 29 godina od napada na srpska sela u okolini Siska kada je za samo jedno jutro ubijeno 15 Srba, a nekoliko desetina ranjeno.

– Zločin se odigrao 22. avgustra u ranim jutarnjim satima. Pripadnici MUP i Zengi u ranim jutarnjim satima protutnjali su u transporterima sa oznakama JNA kola sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani. U nasumičnoj vatri ubili su 15 i ranili još desetak civila.

Najmlađa među ubijenima je tekstilna radnica Željka Boinović (23) koja je upucana kroz prozor u sobi u Trnjanima u kući njenog dede Miloša Vraneševića. Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni. Iza njih je ostalo 32 dece, 18 sinova i 14 kćeri – ističe Savo Štrbac, direktor “Veritasa”.

Štbac objašnjava da bi broj mrtvih bio još veći da hrvatske policajce i paravojnike nisu zaustavili Srbi iz Brđana.

– Kada su meštani ovog sela čuli pucnjavu u komšiluku brzo su se organizovali i postavili zasedu, pa su se Hrvati povukli. Međutim, posle ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu RSK – objašnjava Savo Štrbac.

On podseća da do sada niko nije odgovarao za zločin koji je tada počinjen. Septembra 2009. godine odbačena je i krivična prijava koje su porodice ubijenih podnele protiv četvorice “zengovaca” koje su prepoznali.

– Županijsko državno tužilaštvo u Sisku je odbacilo tu prijavu uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”. Neki od tih postupaka su na kraju dospeli i Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, ali ih je sud odbacio zbog isteka roka od šest meseci između “poslednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahteva tom sudu – navodi Štrbac.

Prema Veritasovim podacima, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, od kojih je 11 žena. Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here