Vesti, SPC
Liturgija u Insbruku: U nedequ 26. jula služio je prezviter Zoran Vrbaški iz Salcburga

Parohijani Srpske pravoslavne crkve u Inzbruku pokrenuli su potpisivanje peticije koju su, kako navode, uputili episkopu Andreju sa nedvosmislenim pismom podrške proti Aleksandru Stoliću.

U peticiji vernici navode da je vladika zabranio činodejstvovanje svešteniku Stoliću. Peticija je u međuvremenu postavljena na internet portal Peticije-onlajn gde je do četvrtka pre podne imala 385 potpisnika. Među njima je sedamdesetak želelo da ostane anonimno na internetu, a ostali su uz ime i prezime naveli i grad u kome žive. Pojedini su ostavili i komentar zašto potpisuju peticiju.

“Mi pravoslavni i verujući hrišćani, pripadnici Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i vernici parohije u Inzbruku, obraćamo se episkopu Andreju sa nedvosmislenim pismom podrške našem svešteniku proti Aleksandru Stoliću, kao i Crkvenom odboru Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk. Naša je moralna obaveza da posle ogromnog truda našeg uvaženog prote stanemo na stranu istine i pravde. Jasno nam je da nešto ne funkcioniše kada smo videli da naš sveštenik otac Aleksandar ne služi već dve nedelje u našem hramu”, navodi se u peticiji.

“Rečeno nam je da se radi o nekakvoj “vanrednoj situaciji” za koju nam niko nije objasnio šta to tačno znači niti koliko će to tačno trajati. Koliko nam je poznato Vi ste ga kaznili zabranom sveštenodejstva iz Vama znanih, a nama neshvatljivih razloga. Imali smo već prilike da doživimo sličnu situaciju pre pet godina kada je našu parohiju morao da napusti naš tadašnji paroh, otac Vidoslav Vujasin, koji je takođe, kao i sada prota Aleksandar Stolić obavljao odlično posao i služio Gospodu i narodu. Vi ste tada u Inzbruk postavili oca Aleksandra, koga smo prihvatili i zavoleli. Međutim, ovaj put nećemo biti nemi posmatrači kao pre pet godina”, ističu parohijani.

“Posle Svete liturgije, služene na praznik Svetog Sisoja, 19. jula u Inzbruku, a koju je služio arhijerejski namesnik za Zapadnu Austriju, otac Dragan Erić iz Salcburga, saznali smo da nažalost otac Aleksandar nije jedini kojem se otežava i onemogućava da obavlja svoje dužnosti, već da je to slučaj i sa značajnim brojem drugih sveštenika i parohija u Austriji”, ukazuje se u peticiji.

Parohijani na internetu uz potpise ostavljali i komentare
Parohijani na internetu uz potpise ostavljali i komentare

“Uvaženi vladiko, mi kao vernici inzbruške parohije, najljubaznije želimo da stavimo do znanja da se nećemo povući u našoj nameri da damo podršku našem parohu, našem Crkvenom odboru, našoj Crkvenoj opštini i verujućoj zajednici, a samim tim i normalnom funkcionisanju naše Svete majke Crkve u Austriji. Kao prvi među jednakima, Vi, kao naš uvaženi episkop, koji je odgovoran za normalno funkcionisanje parohija i čitave naše eparhije, a koje je trenutno onemogućeno iz razloga i nelogičnih postupaka koji su samo Vama poznati, bićete na kraju odgovorni za podele među narodom i nove sumnje i napade na našu Svetu majku Crkvu, što nažalost niko nije očekivao, a o čemu Vas je i naš Crkveni odbor nedavno podsetio”, navodi se u peticiji.

“Ovom peticijom i svojim potpisima, predlažemo i najljubaznije i hrišćanski, kao stado svetosavsko, molimo Vas da skinete zabranu sveštenodejstva proti Aleksandru Stoliću i omogućite normalan i nesmetan uspešan nastavak dosadašnjeg rada naše parohije”, navodi se u peticiji upućenoj episkopu Andreju.

Vladika Andrej

Vladika Andrej: Nisam dobio peticiju

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej nije želeo da se izjašnjava o peticiji koja je pokrenuta u parohiji u Inzbruku.

Na molbu “Vesti” da prokomentariše peticiju vladika je odgovorio: “Kakva peticija? Ja nisam dobio nikakvu peticiju. To je sav moj komentar.”

Kazao je da ne može da komentariše nešto što nije dobio.

Zaslužio unapređenje

Vernici ga cene: Protojerej Aleksandar Stolić

“Ova peticija, koju ćemo proslediti i patrijarhu Irineju, još jedan je pokušaj da Vas zamolimo da ponovo omogućite našem proti Stoliću da normalno obavlja svoje dužnosti prema Bogu i nama. Da nije nastala ova situacija mi bismo predlagali da našeg oca Aleksandra unapredite u čin protojereja stavrofora, za sve što je u prethodnih pet godina učinio za dobrobit naše Svete majke Crkve i sveg našeg verujućeg naroda, a čiji je vrhunac bio konačno dobijanje sopstvenog hrama i to ne bilo kog, već velelepog hrama u centru glavnog grada pokrajine Tirol, gde sada prvi put mogu da se čuju pravoslavna crkvena zvona. Do dobijanja hrama bio je dug put, a znamo da je naš prota Aleksandar 2015. od Vas postavljen za arhijerejskog namesnika za Zapadnu Austriju, pa 2017. od Vas unapređen u čin protojereja za sav trud i revnosni rad u parohijama koje su mu poverene. Jedina ispravna i pravedna odluka za sve nas je da on svoj započeti rad i nastavi ovde, zajedno sa svima nama” stoji u peticiji.

U Velsu bez službe

“Vestima” su se obratili i vernici iz Velsa. Oni kažu da su se prethodne dve-tri nedelje okupljali u hramu, ali da liturgije nije bilo.

“Nema našeg paroha Nove Lazića koji je pre svega dobar čovek, a potom i odgovoran sveštenik. Niko nam se ne obraća i ne objašnjava šta se dešava u našoj parohiji. Poslednju liturgiju je 12. jula služio sveštenik Gajo. Javno molimo da nam se neko obrati i objasni hoće li i kada biti službe u crkvi, kao i da nam se vrati naš paroh Novo”, navode vernici iz Velsa.

Crkva u Velsu

Crkva na poklon

Srpska pravoslavna crkvena opština u Inzbruku dobila je u martu prošle godine na poklon crkvu. Ključeve hrama Srce Isusovo, koja je do tada bila crkva samostana katoličkog reda redemptoristi, svečano je tada preuzeo protoprezviter stavrofor Petar Pantić, izaslanik episkopa Andreja.

Paroh Aleksandar Stolić rekao je tada da je presrećan i da su Srbi više nego zahvalni na tom velikom poklonu.

U znak zahvalnosti Srpska pravoslavna opština predala je redemptoristima ikone.

U hramu je kasnije postavljen ikonostas.