Verovala sam u to šta radim

0
Z. Vicelarević - Vesti
Dug i lep put: Ana Bekuta

Pevačica narodne muzike Ana Bekuta nedavno je održala solistički koncert u prestižnoj ZOOM areni u Frankfurtu u organizaciji Balkanika i Njegoslava Klačara. Ona nam je tom prilikom otkrila da dijaspora nosi neprestanu čežnju, koja se oseća na nastupima.

– Moja rodbina, mnogi moji prijatelji žive van eks-Jugoslavije i ti susreti zaista budu dirljivi. Pevanje u dijaspori uvek ima jednu crtu sete i tuge. To je bilo i radnije tako je i sada. Razumem naše ljude i znam koliko čeznu za otadžbinom jer sam i ja celog života, celu moju karijeru provela van kuće. Znam kad publika dolazi na moj koncert očekuje da pevam isključivo moje pesme i ja to činim već poslednjih 10-12 godina i pevam isključivo moje pesme. Uključim po neku pesmu, ako sam u Crnoj Gori, pevam, “Ne pomaže voda, majko”, koja se i večeras našla na repertoaru i koju sam otpevala dva puta. A najčešće ponavljana je pesma je “Opraštam ti zlatiborske zore” i “Zavoleh te”. Te dve pesme publika obavezno traži da ponovim više puta na mojim koncertima – kaže nam Ana.

Emotivni nastupi u dijaspori: Ana Bekuta u Frankfurtu

A na naše pitanje kakav je bio njen put do slave, ona kaže:

– Od 1985. i pre toga pevala sam po hotelima i restoranima širom Jugoslavije, znači 42 godine ukupno evam. Put je bio lep. Bilo je svega. Naravno, svaki početak je težak i neizvestan. U 26. godini sam snimila svoj prvi album. Verovala sam u to što radim i zarekla sam se da ću u ovom poslu dočekati penziju. To su bili optimistični planovi. Nisam znala gde će me pesma odvesti. Sada kažem hvala publici, hvala Gospodu Bogu, hvala nebesima, hvala ljubavi koju sve više imam kod publike. Hvala im na svemu što mi pružaju svih ovih godina jer bez publike sigurno ne bih ni postojala.

Ana često na društvenim mrežama ističe rečenicu: “Sve sam stekla sama!”

– Moj hešteg na Inastagramu glasi: “Sve sam stekla sama”, po jednoj mojoj pesmi. Zapravo je to poruka svim ženama ovog sveta da ih razumem i savršeno znam šta to znači. Želim da im budem podrška. Sve sam stekla sama i na to se ponosim, tako kaže moja pesma.

O “Zvezdama Granda”

Ana je u žiriju “Zvezda Granda” više od sedam godina.

– Mi smo poslednjih nekoliko godina smo zapravo, mentori. Biramo kandidate ili oni biraju nas. Volim taj deo takmičenja jer volim da prenosim svoje znanje mladim ljudima. Ukazujem im na greške i ukazujem kako sam ja gradila svoju karijeru, kako zapravo treba pristupiti interpretaciji. Ima kvalitetnih mladih pevača kao i svake sezone. Profitiraju najviše oni koji s pažnjom slušaju ono što im govorimo i usvajaju savete. To su uglavnom mladi koji su već nastupali u kafanama, klubovima i iskvarili su značajno svoje pevanje pa ih moramo vraćati na fabrička podešavanja ili su mlada deca od 17 ili 18 godina koja nemaju nikakvo pevačko iskustvo i s njima je najlakše raditi. Njima kažete, skini tu i tu pesmu, sve u triler, u uzdahu, i oni to savladaju. Vrlo je lepo raditi sa njima. Do sada imam pet kandidata i verujem da ću od njih sastaviti jednu dobru ekipu. Samo zavisi od toga koliko su oni pametni da slušaju savete. Uglavnom dolaze pevači narodne muzike, retki su oni koji se bave zabavnom muzikom, a ja i tražim narodnjake.

Priprema novi album

Pevačica za budućnost ima, kako kaže, lepe planove.

– Moram da vas, ekskluzivno, informišem da spremam novi album i tu sam negde na sredini posla. To će biti potpuno nov album sa desetak pesama, ne znam još koliko tačno. Čime budem zadovoljna, to ćemo i štampati. Ne smem još da kažem ni da li će biti do kraja godine ili kada sledeće godine. Pišite vi šta god hoćete, ali ja pripremam novi album i videćemo.