“Verujemo da nema ruskih vojnika u Ukrajini, tamo besni građanski rat”

0

Miloš Zeman veruje Kremlju: Na istoku se bore dve grupe stanovnika Ukrajine, za sada nema nikakve ruske invazije
 

"Ukoliko mislite na građanski rat u Ukrajini, stvari treba nazvati istinito i reći pošteno da je to građanski rat. Naravno, on može da se pretvori u rusku invaziju ali u ovom trenutku je to građanski rat dve grupe stanovnika Ukrajine", kazao je Zeman češkom radiju Frekvence1 u intervjuu koji će biti emitovan u nedelju.

 

Češki predsednik upozorio je da je invazija ono što su učinile trupe Varšavskog pakta na čelu sa Crvenom armijom kada su 1968. godine okupirale Čehoslovačku.

 

"U prvom naletu zemlju je okupiralo 150.000 ruskih vojnika. To je invazija. Za sada nije dokazano da u Ukrajini postoji takva invazija i ja prihvatam ozbiljno izjave ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da tamo ruskih vojnika nema", kazao je češki predsednik.

 

Jasnim dokazima o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini predsednik Zeman uslovljava dalje sankcije koje uvodi Rusiji Evropska unija.

 

"Ne znam da li postoji u Češkoj nekakva obaveštajna služba. Imate li je? Mogli bi da zapitate nju", reagovao je na samitu NATO u Njuportu ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bild kada je predsednik Zeman i na samitu ponovio da ruske vojske u Ukrajini nema.

 

Češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnjicki inače navode podatke obaveštajnih službi i NATO o oko 5.000 ruskih vojnika koji se bore na strani proruskih separatista.

 

"Nastup Islamske države u Siriji i Iraku je u najmanju ruku jednako velika opasnost kao ruske imperijalističke ambicije", upozorio je Zeman u intervjuu koji će u celini biti emitovan u nedelju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here