Palić Film Festival
"Muka mi je od sebe"

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 19. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje “Vesele devedesete” reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja (van konkurencije) , a od 23h film “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija.

Film “Vesele devedesete” nudi gorkim tonovima obojenu sliku Italije. Ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti  i otkrića.

“Vesele devedesete”

U filmu “Muka mi je od sebe”, glavni protagonisti Signe i Tomas su u nezdravoj vezi, a situaciju dodatno pogoršava Tomasov iznenadni uspeh na umetničkoj sceni i to instalacijom od ukradenih stolica. Kao odgovor, Signe očajnički pokušava da povrati svoj status, stvarajući novu, atraktivnu, ličnost usmerenu na privlačenje pažnje i naklonosti.

U selekciji “Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Zatrti Franka” Gabora Fabricijusa (17h), i “Luča” Ivice Vidanovića (19h, van konkurencije).

Ostvarenje “Zatrti Franka” smešteno je u 1983. godinu, kada je Budimpešta bila iza Gvozdene zavese. Frank je harizmatični frontmen pank grupe koju je režim zabranio. Odvode ga u policijsku psihijatrijsku bolnicu da ga potpuno ućutkaju, ali Frank čini sve ne bi li se odupro.

Film “Luča” je kriminalistička drama koja prati potragu za Lučom, ćerkom inspektora tajne službe u penziji, Petra. U traganju za uzrokom njenog nestanka, Petar zalazi daleko u vlastitu prošlost i njegov svet laži počinje polako da se raspada.

“Luča”

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Nosorog” Olega Sencova. Film prati mladića sa nadimkom Nosorog, koji devedesetih godina u Ukrajini prerasta iz agresivnog delikventa u ozbiljnog kriminalca.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Park duša” Roberta Odegnala i Ileša Horvata u selekciji Novi mađarski film. Radnja filma prati bizaran događaj u zoološkom vrtu – muškarac se probudio sasvim nag među krokodilima. Ne seća se kako je tu dospeo, niti se seća prethodne tri godine svog života. Ovaj nastrani slučaj dodeljen je mladoj detektivki i njenom, zrelom za penziju, kolegi alkoholičaru.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Svi naši otkucaji srca povezani su kroz eksplodirajuće zvezde” rediteljke Dženifer Rejnsford. Cunami iz 2011. godine je pozadina ove zapanjujuće odiseje, ispričane kao esej o obnovi ljudi i prirode nakon traume.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “13 minuta” Vita Klusaka. Kroz priče pet bezobzirnih vozača koji su izazvali teške udese film prikazuje koliko je dominantan problem brze vožnje u Češkoj.

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Leopolska noć” reditelja Nikona Romančenka, “Gnezdo” (Hlynur Pálmason), “Sejač zvezda” (Lois Patiño), “Prvo radi, pa se igraj” (Brenda Lien), “Sestre” (KUKLA) i “Uspavanka” (Magda Chmielewska).

Kao specijalne projekcije, u utorak 19. jula biće prikazana dva ostvarenja. “Murina” rediteljke Antonete Alamat Kusijanović na programu je od 21h u Bioskopu Abazija na Paliću, a u ovom ostvarenju tinejdžerka Julija, kako bi pobegla od svog nemilosrdnog oca, traži očinsku figuru u njegovom prijatelju bogatašu, tokom zajedničkog odmora na Jadranu. “TikTok za početnike” (Sinema arhipelago 2022), na istoj lokaciji od 15 časova, po prvi put predstavlja program preuzet iz TikTok-a koji publici, koja još nije otkrila ovu aplikaciju, pruža medijski pogled na subkulture istočne Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here