EPA/Petrit Prenaj

Ramuš Haradinaj, koji čeka tumačenje ustavnog suda o statusu vlade nakon ostavke koju je podneo, pozvao lidere stranaka vladajuće koalicije na konsultacije. 

Kosovski premijer u ostavci je 19. jula podneo neopozivu ostavku nakon što je iz Specijalnog tužilaštva u Hagu dobio poziv za saslušanje, u svojstvu osumnjičenog, za zločine koje su počinili pripadnici OVK na Kosovu 1999.- 2000.

Haradinaj je u ponedeljak na konferenciji za novinare negirao da je taj njegov čin bio “politička kalkulacija”, za šta ga je optužio koalicioni partner inače predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

Haradinaj je rekao da je to učinio da bi, kako je kazao, “spasao državu”. Dodao je da je na konsultacije pozvao predsednike DPK I NISME Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja. Takođe je potvrdio da je ustavnom sudu uputio zahtev za tumačenje uloge vlade u situaciji nastaloj nakon njegove ostave.

Istovremeno je, kazao je, “zamolio predsednika (Hašima Tačija) i političke stranke da ne odlažu raspisivanje vanrednih izbora”. Rekao je i da njegova Alijansa za budućnost Kosova podržava raspuštanje parlamenta, ali da to, kako kaže, nije učinjeno jer kosovski ustav ne precizira šta se dešava kada premijer podnese ostavku.

S druge strane, Veselji, koji smatra da je Haradinajeva ostavka “politička kalkulacija”, zahteva raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, uz ocenu da su oni neizbežni.

Veselji je rekao da će preuzeti inicijativu da sazove sednicu, što je, kako je naveo, njegova ustavna odgovornost, a na toj bi sednici dvotrećinskom većinom trebalo da bude doneta odluka o njenom raspuštanju, prenosi RTK2.

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ili da skupština odluči o sopstvenom raspuštanju.

– Pozvao sam kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora – rekao je Veselji za RTK, posle sastanka Upravnog veća DPK.

U vezi sa pozivom odlazećeg premijera privremenih institucija Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se one tom pozivu neće odazvati, navodeći da je ostavka bila želja Haradinaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here