EPA/Valdrin Xhemaj
Kadri Veselji

Kadri Veselji rekao je novinarima, da će SAD, zajedno sa EU, biti uključene u postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Predsednik kosovskog parlamenta obratio se novinarima nakon sastanka sa nemačko-francuskom delegacijom o predstojećem samitu u Parizu.

Neimenovani izvor, navodno prisutan na sastanku, preneo je za RTK da je Veselji na sastanku sa diplomatama rekao da Priština neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

– Stavovi kosovske delegacije bili su veoma jedinstveni. To je veoma dobar dan za Kosovo, zbog činjenice da su sa nama i zemlje kao što su Nemačka i Francuska – rekao je Veselji, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Prema njegovim rečima, Nemačka i Francuska nisu imale konkretne zahteve za prištinske političke lidere.

– Nije bilo nikakvog posebnog zahteva, osim činjenice da ćemo na samitu u Parizu još više pripremiti Nemačku i Francusku za dijalog, kao i SAD – rekao je Veselji.

RTK live prenela je i da je Veselji izneo neophodnost formiranja međunarodnog suda za genocid, koji je tokom poslednjih sukoba na Kosovu navodno počinila Srbija.

Navodi se i da je Veselji zatražio od nemačko-francuske delegacije jasnu evropsku agendu za Kosovo, te da nakon pariskog samita, koji je najavljen za 1. juli, očekuje jasnije smernice o svim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here