Tanjug
Goran Vesić

Izmena i dopuna zakona o izgradnji, ukidanje naknade za konverziju, kao i unapređenje građevinske industrije prioriteti su resornog ministarstva, poručio je na sastanku sa građevinskim kompanijama u PKS ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– Ići ćemo na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u trenutku kada je donet bio veoma dobar i doneo ogroman iskorak kada je u pitanju ova oblast, ali kao i svaki zakon posle određenog vremena treba da se menja, odnosno, neke stvari treba da se urede na drugi način – poručio je Vesić.

Vesić je najavio da će sa svim privrednicima koji pripadaju njegovom resoru razgovarati o problemima koji ih muče i istakao da će sa građevincima u narednom periodu razgovarati na temu konverzije, ukidanju naknade i problemima sa kojima se suočavaju u toj oblasti.

Ocenio je da konverzija umnogome usporava sistem i da je lično on zbog toga protiv nje.

Prema rečima Vesića, ministarstvo će raditi i na ubrzavanju administrativnih procedura i dobijanja građevinskih dozvola, a sve u cilju olakšavanja poslovanja građevinarskom sektoru.

– Privrednicima treba da se izađe u susret jer su oni ti koji zapošljavaju građane i daju plate i od njih zavisi bruto domaći proizvod, u zavisnosti od toga u kojoj meri je naše građevinarstvo aktivno ili ne – naveo je Vesić.

Vesić je razgovarao danas sa predstavnicima oko 40 kompanija iz sektora građevinarstva koje su članice PKS-a, kako bi, kazao je, čuo njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju i izašao im u susret kao resorni ministar.

Poručio je da privrednici treba da znaju da u ministarstvu imaju saradnika koji rešava probleme, jer “svima nama je interes da se gradi, da kompanije rade dobro, plate budu veće i da se ovaj resor razvija, kao što se razvijao prethodnih godina”.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kazao je da PKS neguje javno privredni dijalog i da se ovakva praksa pokazala kao dobar odgovor na svaki izazov, počevši od pandemije, pa do aktuelne krize sa ratom u Ukrajini.

– Privreda je izuzetno osetljiva za sve izazove koji se dešavaju na globalnom nivou. Građevinska industrija, industrija građevinskog materijala, poremećaji cena, poremećaji logistike i transporta su do te mere uticali da se, ono što je do pre par godina bio motor rasta BDP-a i razvoja – građevinska industrija, sada nalazi pred velikim izazovima – rekao je Vesić.

Poručio je da svi nadležni kako državni organi, tako i udruženja treba da izađu u susret privrednicima i da se vidi na koji način može da im se pomogne po pitanju nabavke materijala i vrednosti tog materijala, ali i ostalih problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here