Tanjug

Svi radovi na Trgu Republike su završeni i ovaj javni prostor jutros u devet sati otvoren je za saobraćaj i pešake, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju Trga Republike, rekao je Vesić i čestitao kompaniji trabag i Direkciji za gradskog gradjevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu.

“Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole”, rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu RTV Pink.

Napravljena je raskošna i prostrana pešacka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobracajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku…

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje cije svetlo može da se prilagodava dogadajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajuci stubici sa kamerama…

“Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozaci ponovo koriste od jutros”, rekao je Vesić.

Kako kaže, Trg republike nije bio obicna gradjevinska rekonstrukcija, već uredenje najvažnijeg gradskog prostora na kome ce gradjani sada moci da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

Sve je i radeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga, dodao je on.

Taj prostor će se, dodao je Vesić, sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija,

On je zahvalio gradjanima koji su imali strpljenja da sačekaju završetak radova.

Nova javna rasveta obezbeduje osvetljenje platoa, pešackih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa cetiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarceva-Makedonska.

“Za osvetljenje trga ugradeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. Na citavom prostoru je zasadeno 27 novih stabala, pa tako sa vec postojecim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina – Makedonska – Kolarčeva. Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike ce se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjacima za prenosive uredjaje. Na dve lokacije predvideno je i šest potapajucih stubica, koji omogucavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom”, rekao je Vesić.

On je dodao da je posebnom obradom granita na pešackom delu obeleženo mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim plocama granita bice obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobodenje Beograda 1944. godine.

Zahvaljujem se gradjanima Beograda koji su imali strpljenja da sacekaju da završimo radove ali sada svi zajedno možemo da uživamo u divnom gradskom trgu. Zahvaljujem im se jer su izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremica i Boška Obradovica koji su sve ucinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga Republike nikada ne završi”, rekao je Vesić.

Kako kaže, uništavali su saobraćajne znake, rušili ograde, blokirali radove, napadali radnike i devastirali gradsku imovinu.

“Lagali su da nece biti više saobracaja na Trgu, da ce biti uklonjen spomenik Knezu Mihailu. Danas je tužan dan za Đilasa, Jeremica i Obradovica koji su poraženi time što je Trg Republike završen. Pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija. Zato, drage Beogradanke i Beogradani neka nam je sa srecom naš novi Trg koji ce koristiti generacije iza nas”, poručio je Vesić.

On je dodao i da će i Karadjodrdjeva ulica sutra biti otvorena za saobraćaj i da je ta ulica primer kako se na pravi način rekonstruišu ulice u gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here