Youtube
Vesli Klark

Srećan sam što je Crna Gora članica NATO, a nadam se da će joj se pridružiti i ostale države na Zapadnom Balkanu, rekao je bivši komandant snaga Alijanse u Evropi Vesli Klark povodom četvrte godišnjice crnogorskog članstva.

Klark ističe da je Crna Gora suverena zemlja koja će sama odlučivati o svom doprinosu NATO.

Odluka Severnoatlantskog saveza da primi Crnu Goru kao 29-članicu bila je veoma dobra, a Podgorica se odlučila na taj potez da bi bila deo Zapada, ocenio je penzionisani američki general.​

– To je način da se pokažu principi, da se kultura preusmeri sa 19. veka i korupcije na Balkanu na nešto što više doprinosi ličnim slobodama i ekonomskom razvoju. NATO je bezbednosni temelj koji je podrška Evropskoj uniji u tom pogledu. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će je crnogorski narod poštovati – naglasio je Klark.

Klark želi da se Crnoj Gori u NATO jednog dana pridruži i Srbija, kao i ceo region Zapadnog Balkana.

– NATO je savetodavna organizacija. Kada diplomate i vojska rade zajedno na određenim pitanjima, to onda utiče na druge stvari i pomaže da se reše druga regionalna pitanja. Kada govorite zajedničkim jezikom o zajedničkim problemima, gradite poverenje među susedima. To je važno. Tako se sprečavaju rat i konflikti – zaključuje bivši američki vojni zvaničnik.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime