Youtube
Vesli Klark

Srećan sam što je Crna Gora članica NATO, a nadam se da će joj se pridružiti i ostale države na Zapadnom Balkanu, rekao je bivši komandant snaga Alijanse u Evropi Vesli Klark povodom četvrte godišnjice crnogorskog članstva.

Klark ističe da je Crna Gora suverena zemlja koja će sama odlučivati o svom doprinosu NATO.

Odluka Severnoatlantskog saveza da primi Crnu Goru kao 29-članicu bila je veoma dobra, a Podgorica se odlučila na taj potez da bi bila deo Zapada, ocenio je penzionisani američki general.​

– To je način da se pokažu principi, da se kultura preusmeri sa 19. veka i korupcije na Balkanu na nešto što više doprinosi ličnim slobodama i ekonomskom razvoju. NATO je bezbednosni temelj koji je podrška Evropskoj uniji u tom pogledu. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će je crnogorski narod poštovati – naglasio je Klark.

Klark želi da se Crnoj Gori u NATO jednog dana pridruži i Srbija, kao i ceo region Zapadnog Balkana.

– NATO je savetodavna organizacija. Kada diplomate i vojska rade zajedno na određenim pitanjima, to onda utiče na druge stvari i pomaže da se reše druga regionalna pitanja. Kada govorite zajedničkim jezikom o zajedničkim problemima, gradite poverenje među susedima. To je važno. Tako se sprečavaju rat i konflikti – zaključuje bivši američki vojni zvaničnik.

1 COMMENT

  1. Oće oće tako da bi ti mogao da dobiješ ridnike koji su ti obetali zato što si Srbiji bombardovao!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here