Youtube
Vesli Klark

Bivši glavnokomandujući NATO Vesli Klark smatra da je uzajamno priznanje Srbije i Kosova put ka napretku i integraciji, najavljujući da očekuje posvećenost Bajdenove administracije Zapadnom Balkanu.

Klark je komentarisao i pismo američkog predsednika Džoa Bajdena upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću u kome se zalaže za međusobno priznanje Kosova i Srbije.

– Mislim da budućnost odnosa i da li će biti uzajamnog priznavanja zavisi od rukovodstva u Srbiji. Nadam se da rukovodstvo u Srbiji shvata važnost zbližavanja i dobrih odnosa sa zapadom za šta je neophodno priznavanje Kosova kao nezavisne države. To znači ostaviti prošlost i gledati u budućnost. Upoznao sam divne ljude iz Srbije, oni su veoma vezani za zapadne vrednosti i nadam se da će srpsko rukovodstvo uvideti da mu je to u interesu – rekao je Klark.

“Upoznao sam divne ljude iz Srbije”…

Prethodna američka administracija, dodaje Klark, napravila je ozbiljne pomake u odnosima Beograda i Prištine. Klark ističe da iz perspektive SAD međusobno priznanje nema alternativu i ocenjuje da bi Srbija imala koristi od približavanja SAD.

– Uzajamno priznavanje je u interesu obe zemlje, kulturno, istorijski, ekonomski, obe bi imale koristi od nečeg takvog. Tako da mislim da nije stvar u tome da kažem “daću ti ovo, šta ćeš mi onda dati zauzvrat?” Mislim da je to obostrana korist za obe zemlje. Neprijateljstvo i tenzije nisu ničiji interes – rekao je Klark.

Bivši vrhovni komandant NATO ističe da je svestan važnosti Balkana za mir u čitavoj Evropi.

– Ukoliko analizirate istoriju konkurencije istok-zapad, ako pogledate hladni rat, glavne izazove i napredak koji je postignut, on je uvek bio na periferiji. Znamo da je periferija važna i znamo da je na tektonskoj ploči čovečanstva, Balkanu gde su se islam, hrišćanstvo i katoličanstvo istorijski prepletali od Osmanskog carstva, Rimskog carstva do Grčke i Makedonije uvek bilo sukoba. Znamo da je ovaj region veoma važan – dodaje Klark.

Posle napada na Kongres, mnogi smatraju da SAD nemaju moralni autoritet da dele lekcije drugima. Ipak Klark se sa tim ne slaže.

– Verujem u snagu američkog naroda i institucija. Demokratija prolazi kroz različite faze. Sjedinjene Američke Države su prošle kroz tri glavna ciklusa od Građanskog rata 1860. godine, zatim smo imali Zlatno doba, progresivno doba koje se zapravo završilo oko 1980, a zatim Reganov period od 40 godina. I svaki period donosi svoj napredak. Naš poslednji predsednik Donald Tramp iskoristio je sve razočarane snage, kako bi stvorio snažnu bazu pristalica. Ali mislim da ako to stavite u istorijski kontekst, demokratija pobeđuje – rekao je Klark.

24 COMMENTS

  1. Majmune zlocinacki, jos vise koristi bi imala da vas zlocince proglasi herojima i zahvali vam se sto ste je razorili i ubijali joj djecu.

  2. Nije mi jasno ko vama daje za pravo da govorite sta je Srbiji najbolje i korisno! Srbija je suverena zemlja i ima pravo sama da odlucuje o svojoj sudbini, isto kao i vi. Vi sve to gurate da bi opravdali zlocinacki napad za koji cete morati kad tad odgovarati.

  3. Ратни зликовац кога треба послати на суд. Очекујем да ће он и остали злочинци ускоро и завршити на суду. Време је да се то учини и знамо ко би то требао да уради.

  4. Kako vas nije sramota, pricate sta je Srbiji korisno! Zagadili ste je sa vasim bombama i sada vi solite nekom pamet! Mocicete to do su izdajnici na vlast! Ali nicija nije gorela do zore! Polako se i kod vas kuva! Pa da mi Srbi posle delimo sta je vama korisno! Najbolje bi bilo da rasparcate tu vasu drzavu, bilo bi najkorisnije da svako od vasih 50 drzava idu svojim putem.

  5. Koje su to “zapadne vrednosti”?Mesanje u unutrasnje stvari drugih drzava,finansiranje i naoruzavanje teroristickih formacija,svrgavanje rezima koji im nisu po volji,napadi na druge drzave zarad eksploatacije njihovih prirodnih bogatstava,spisak je malko poduzi.Mislim da bi Srbija imala koristi od toga da vise nema Klarka i njemu slicnih.

  6. “Srbija bi imala koristi od priznanja Kosova”
    – Jedino ako bi SAD i NATO pre toga isplatili Srbiji onih 200-250 milijardi USD koliko iznosi direktna i indirektna steta od bombardovanja…
    – A Kosovo bi (sa sve Siptarima) mogli da vam iznajmimo na 59, max 99 godina. I da delimo svu dobit sa te teritorije 55/45 za vas….

  7. Zasto se ovaj zlikovac uopste pita o situaciji na Kosovu? On vise nije aktuelan u toj polemici. A sto se tice saradnje sa Bajdenom, to Srpski narod ne treba da zanima posto smo znali unapred da ce Bajdenova administracija biti puna konsultanta iz Klinotonove ere. Zapad i SAD moraju da znaju da Kosovo nikad nece biti odvojeno od Srbije.

  8. Licemerstvo i cinizam u svoj svojoj velicini, od njega nismo drugo ni ocekivali. On zna sta je za nas najbolje, nije nego.

  9. Ubico srbskog nedužnog naroda sa kojim pravom Ti nama daješ savet.Srbski narod zna šta će činit da privremenog okupatora naše pkrajine iseli.Bog će to dati.

  10. Весли децоубица Кларк,све је сем човека,све најгоре уткано је у њега…Нећу коментарисати зла која је починио…рећи ћу само да Срби јесу диван народ,али да нису дивни према онима који му децу убијају…Захваљујући твојим лажима Србија је бомбардована,а сваки Србин кога си упознао-није Србин,јер полазим од себе-сваки Србин коме би се пружила прилика да те упозна би те послао Богу на истину…Сваки диван Србин кога си упознао је велеиздајник и већа битанга, чак и од тебе, чим је могао стиснути ти руку на којој је крв србске деце!Бог ће ти судити,за сва недела!!!АМИН ?☦️☦️☦️ ??❤️?

  11. Napisao sam istinu( editovao profil) na Wikipediji o Vesliju Klarku kako je predvodio terorističko bombardovanje naše zemlje. Posle 2 dana mi je stiglo obaveštenje da moja ip adresa ne može editovati wikipediju. Ispravili su naravno šta sam napisao. Ako opet neko želi to da uradi može slobodno ako želi ??????

  12. Лупа ко отворен прозор нека они врате Мексику све што су узели . Који су они нама пријатељи.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here