MN Press
KAPITENI UZ DECU: Novica Veličković i Branko Lazić

Neki će reći da je dom tamo gde ti je majka, drugi tamo gde je srce. U suštini, dom je tamo gde je ljubav. Nekima u Srbiji, nekima “po svetu”. Ponekad se svi nađemo na “pola puta”. Jedan takav put mogli bi da budu kampovi. Fudbalski, košarkaški, odbojkaški, rukometni, teniski… Ko šta voli. To je prilika da mališani sa svih strana dođu na Zlatibor, Divčibare, Taru, u Bajinu Baštu, Vrnjačku i Sokobanju, Laktaše, Trebinje… “Vesti” su tu da pomognu, ne u odabiru kampa, već da spoje maticu i dijasporu.

Dok je za dečake fudbal najčešće broj jedan, ostali kolektivni sportovi podjednako su zanimljivi i za mališane. Veliki izbor tokom letnje pauze pruža košarka od koje je sve i počelo 1976. na Zlatiboru. Idejni tvorac bio je pokojni Mihailo Pavićević, bivši član Stručnog saveta KSS i direktor najstarijeg kampa na Balkanu! Na zlatiborskom kampu, koji danas nosi naziv legendarnog profesora Aleksandra Nikolića stasale su mnoge košarkaške zvezde, poput Aleksandra Đorđevića, Saše Danilovića, Miroslava Pecarskog, Vlade Dragutinovića, Milana Mačvana, Dejana Bodiroge, Marine Maljković…

Kad se pominju godine, odnosno tradicija, to je adut “Džubaca”, nešto mlađeg od preteče, “Aleksandra Nikolića”. Čak tri decenije polaznici ovog kampa unapređuju košarkaško umeće u šutiranju, dodavanju, driblingu, igri u odbrani, tehnici, taktici, fizičkoj pripremi. Jedina razlika u odnosu na prethodne godine je što se ovaj kamp organizuje u Bajinoj Bašti. Zbog radova na rekonstrukciji sportske dvorane i spoljašnih terena na Kopaoniku, dešavanja će biti privremeno preseljena u grad na Drini. “Džubac” se diči učesnicima poput MVP Evrolige, Vase Micića, zatim NBA zvezda: Vlade Divca, Nemanje Bjelice, Bogdana Bogdanovića, Igora Rakočevića, Sonje Petrović… trenera: Svetislava Pešića, Saše Obradovića, Vlade Đurovića, Svetozara Matića…

Kakvo bi to košarkaško leto bilo, da nema “večitih”? Nepotpuno! Oni i jesu poseban mamac za decu iz dijaspore. Tim sa Malog Kalemegdana za lokaciju je izabrao Zlatibor i svoj hotel Red star. Termini su od 1. do 8, odnosno od 8. do 15. jula. Klub iz Humske za bazu je birao Krupanj. Od 20. do 27. jula polaznici kampa imaju priliku da treniraju i stiču znanje od trenera Partizana, kao i od brojnih gostiju koji su pisali istoriju najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba, koji je iz Evrope dao najviše NBA igrača.

Teo na jezeru

Na Srebrnom jezeru organizuje se kamp Miloša Teodosića, čoveka koji je Virtusu doneo titulu posle dve decenije. Čini se da nijedan kamp nema smena, koliko Milošev. U sedam smena po osam dana polaznici će moći da usavršavaju košarkaško znanje uz vrhunske trenere.

Rebračina akademija na Zlatiboru

Akademija “Rebrača” u julu organizuje sedmodnevni kamp za decu od 10 do 17 godina, koji je osmišljen da polaznicima pruži napredna košarkaška znanja po metodi Željka Rebrače, a na osnovu njegovog iskustva iz NBA i Evrolige. Planirane su dve smene, od 3, odnosno 10. jula. Sedište je na Zlatiboru, u odmaralištu Sunčani breg.