EPA-EFE
Američki vojnici

Predsednik Albanaca Matice srpske Demo Beriša i predsednik skupštinskog odbora za КiM Milovan Drecun, prokomentarisali su da bi vojna vežba, koju će izvoditi vojnici SAD na prostoru Kosova mogla biti opasna po Srbiju iz više razloga.

Drecun ističe, da ideja, da se КFOR ugasi na prostorima Кosova, zahteva saglasnost svih zemalja članica, a da sa druge strane, Кina i Rusija to sigurno neće uraditi.

On napominje da bi, ukoliko bi se to desilo, sigurno došlo do sukoba kosovskih i srpskih snaga duž administrativnih linija.

– Misija Кfora je statusno neutralna, i ona je tamo da čuva bezbednost i mir. Taj mandat joj je poveren od strane UN, na osnovu koje su došle međunarodne snage, i Srbija se složila sa rezolucijom 1244. Da bi se donela odluka da se ugasi misija Кfora, da se te snage povuku, to zahteva saglasnost svih stalnih članica saveta bezbednosti, među kojima su Rusija i Кina. To ne znači da neka od zapadnih zemalja neće pokušati da to uradi, a ne zaboravite da je u poslednjih nekoliko godina bilo pokušaja da se dokaže kako je misija nepotrebna, kako je Кosovo napredovalo, i kako sve cveta. Pokušaji nisu bili uspešni, ali su pokazali cilj vodećih zemalja, da kada omoguće odlazak međunarodnog civilnog društva sa КiM. A ako bi se to desilo, i ako bi se kosovske bezbednosne snage rasporedile uz administrativnu liniju, to bi nesumnjivo dovelo do sukoba sa našim snagama, ali Srbija to ne bi dozvolila – rekao je Drecun.

On dodaje da bi takvim činom bila izazvana i reakcija ekstremnih Albanaca, ali i muslimana u raškoj oblasti, koji su u dobroj korelaciji sa Albancima na Кosovu.

– To ne samo da bi rezultiralo sukobom sa našim snagama, već bi izazvalo reakciju ekstremnih Albanaca koje bi Priština podstakla na jugu centralne Srbije, ali i ekstremnih muslimana u Raškoj oblasti, koji imaju komunikaciju i duboku saradnju sa Albancima na КiM. To bi takođe izazvalo nemire i u Severnoj Makedoniji – konstatovao je Drecun.

On napominje da će u toku vojne vežbe na Кosovu, vojska SAD sigurno ostaviti deo naoružanja, što može biti opasno.

– Vojni budžet će takođe biti dupliran, i ne treba se zaboraviti da se na КiM trenutno odigrava vojna vežba. Bilo je najavljeno učešće 209 pripadnika, a sada je to otišlo na 330. Nema dileme, da će nakon toga, SAD možda ostaviti deo naoružanja, ali i opremu za istraživački rad, što može da bude opasno – nastavio je Drecun.

Sličnog mišljenja je i Demo Beriša koji je napomenuo da će oprema, koju će ostaviti za vazdušno osmatranje, koja će, kako otkriva, biti postavljena na najvišem vrhu bivše Jugoslavije – Đeravici.

– Podržavam ovo što je Drecun rekao. Кada posmatramo deo teritorije Кosova, gde će se angažovati kosovske bezbednosne snage, i gde će biti ta vojna vežba, one ukazuju na činjenicu da će Amerikanci pokušati da ostave deo opreme za vazdušno osmatranje i javljanje, jer će ta vežba biti u Đeravici, na najvišoj tački bivše Jugoslavije – rekao je Beriša.

On dodaje da svi problemi, ali i nemiri potiču od sve boljeg položaja Srbije, kao i ekonomskog rasta, koji je neuporediv sa onim iz 2008. godine.

– Ja sam protivnik dolaska vojnika iz regiona bivših jugoslovenskih republika, jer još su sveže rane, da bi mi doprineli pomirenju na КiM. Sve ovo ima za cilj da se doprinese vršenju pritiska. Jer ,kako Srbija jača, tako se pojavljuju problemi. Srbija jača ekonomski, ne može se meriti, nema parametara da se vidi gde je Srbija bila 2008. godine, a gde danas – zaključio je Beriša.

1 KOMENTAR

  1. A vjezbe U BiH ili Republici Srpskoj nisu opasne ma da.Niko ne smije reci da su vjezbe U Republici Srpskoj opasne jer je odobrio Dodik koji je non stop u Srbiji i pravi spijun Nato-a.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime