Z. M.
Proslava okupila brojne zvanice

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji organizovalo je u Beču svečani prijem povodom 28. februara – Dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Prijem je održan u sali Alberthale u Beču, a okupio je predstavnike institucija iz Republike Srpske i Srbije, diplomatskog kora, predstavnike Srpske pravoslavne crkve, srpskih klubova i udruženja u Austriji. Prisutnima su se obratili predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Narodna nošnja ulepšala ambijent

Kulturološke vrednosti

Stevandić je istakao “da je Republika Srpska katalizator ubrzanja pristupanja EU svojim političkim, etičkim i kulturološkim vrednostima i pristupom, a ne prepreka”. On je ukazao da institucije Srpske podržavaju evropski put BiH, jer bi pristupanje Uniji bilo višestruko značajno za stabilnost Evrope i posebno Zapadnog Balkana. Stevandić je kazao da RS nema nameru da uništi svoju samobitnost, ustavni kapacitet i demokratsko društvo, već da ih inkorporiše u evropsku agendu. Filipović je ukazao na značaj obeležavanja datuma važnih za srpski narod van granica Srpske, kao i negovanja ideja zajedništva i saradnje među brojnom srpskom zajednicom u Austriji. Istakao je da je važno da se iz Beča pošalje poruka zajedništva i nastavka negovanjem identiteta, tradicije i kulture Srpske, uz podršku miru i stabilnosti.

Milorad Arlov i Mladen Filipović

Bez granica

Milićević je podsetio da su Srbija i Srpska pre mesec dana u Orašcu proslavile Dan državnosti Srbije, dan kada je podignut Prvi srpski ustanak i donesen prvi srpski Ustav.

“U Beču s ponosom slavimo Dan donošenja prvog Ustava Republike Srpske, i veoma je važno što to činimo zajedno. Predsednici Srbije i Srpske uveli su praksu zajedničkog obeležavanja važnih datuma za srpski narod. Verujem da je svima jasno zašto je to bitno i zbog čega u tome moramo istrajati. Srbi i srpske zemlje su uvek bili jaki samo onoliko koliko su jedinstveni i složni. Ona četiri slova S sa našeg grba i sa kape koju su vekovima naši preci nosili jasan su nam zavet koji moramo čuvati”, podvukao je on dodajući da srpski narod niko ne može razdvojiti i podeliti granicom na Drini. “Drina nije granica koja razdvaja Srbe, nego kičma koja ih spaja”, naglasio je on.

Na zajedničkom zadatku: Mladen Filipović i Đorđe Milićević

Humanitarna akcija

Na svečanom prijemu je pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom Svaki Srbin jedan evro mesečno za pomoć srpskoj deci i mladima na Kosovu i Metohiji. Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov sastao se sa zvaničnicima iz Srpske i predsednicima srpskih udruženja i srpskih klubova pri Savezu Srba u Austriji. “Prve donacije očekujemo ubrzo, a one će biti usmerene za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju korisnika Dnevnog centra Podrži me – 9. januar u Kosovskoj Mitrovici. Nakon toga biće usmerene na velike projekte našeg Odbora za Srbe na Kosovu i Metohiji i njihov opstanak u južnoj srpskoj pokrajini”, istakao je Arlov.

Policijski orkestar izveo himne Srbije, Srpske i Austrije

Velika podrška

Arlov se zahvalio mnogobrojnoj srpskoj dijaspori u Austriji i šefu predstavništva Republike Srpske u Beču Filipoviću na jedinstvenoj i velikoj podršci u humanom projektu Odbora namenjenom za srpsku decu i srpske porodice, a posebno za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju i završetku opremanja Dnevnog centra Podrži me – 9. januar u Kosovskoj Mitrovici. “Verujemo da će se mnogi uključiti u ovaj veliki projekat, a pozivamo i druge srpske organizacije u dijapori da se priključe srpskoj dijaspori Austrije”, rekao je Arlov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here