Vi ste jedan narod, jedna porodica

0

Seul: Papa sa biskupima

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je juče Južnu i Severnu Koreju na pomirenje pošto čine "jedan narod i jednu porodicu".
– Današnja misa je pre svega molitva za pomirenje ove korejske porodice. Svi Korejci su braća i sestre, članovi jedne iste porodice i jednog jedinog naroda, rekao je papa Franja u propovedi tokom mise u seulskoj katedrali, kojoj je prisustvovala i predsednica Južne Koreje Park Geun Hje.
Papa je poslednjeg dana petodnevne posete Južnoj Koreji poručio da su "vrata za pomirenje – oproštaj".
– Molimo se da im se ukažu nove prilike za dijalog, sastanak i prevazilaženje nesuglasica, naveo je gost iz Vatikana.
Papa Franja nije ni u jednom trenutku pomenuo komunističke rukovodioce Severne Koreje niti je rekao direktno da se njima obraća. Vatikan nema diplomatske odnose s Pjongjangom gde je priznata mala katolička zajednica, ali je strogo kontrolisana.
On je tokom posete Južnoj Koreji proglasio blaženima 124 korejska katolička mučenika koji su pogubljeni u 18. i 19. veku.

 

Poruka Pekingu
Papa je uputio i do sada najjači gest usmeren ka Kini, rekavši da želi poboljšanje odnosa jer Katolička crkva ne dolazi kao "osvajač" koji bi da izmeni identitet naroda, već dolazi kao partner u dijalogu. Misa u seulskoj katedrali Mjeong-dong, biće i poslednja tačka u programu posete.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here