EPA/Christian Bruna
Lider stranke Zelenih Verner Kogler

Austrijski vicekancelar Verner Kogler oštro je kritikovao novi krizni zakon u Mađarskoj kojim se isključuje uloga parlamenta i izrazio očekivanje da će EU delovati protiv Budimpešte.

Kogler je, u izjavi radiju Oe1, naglasio je da Austrija ide sasvim suprotnim putem u borbi protiv koronavirusa.

– Nije potrebno isključiti parlament – naglasio je on.

Kurc je, prethodno, za ORF rekao da ne može, u vreme ove krize, da se bavi Mađarskom i da je skoncentrisan u potpunosti na primeni mera za suzbijanje virusa.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto reagovao je na međunarodnu kritiku, i na Fejsbuku je naveo da iza kritika stoje „frustracija i zavist“, navodeći posebno „nikad izabrane Zelene u Austriji“.

„Oni mogu samo da sanjaju o društvenoj podršci koju uživa mađarska vlada sa svojom dvotrećinskom većinom osvojenom na protekla tri glasanja“, napisao je Sijarto.

Pored Zelenih Austrije kritikovao je „nemačke socijaliste, večnog mlađeg brata u velikoj koaliciji“, luksemburške komuniste i „izuzetno netolerantne severne liberale“, dodajući da kritika koja dolazi od njih ne čudi.

Podsetio je da je „međunarodni liberalni mejnstrim“ Mađarsku kritikovao i pre deset godina kada je zemlja izbacila Međunarodni monetarni fond i time sprečila ekonomski kolaps.

Takođe, ukazao je Sijarto oni su i pre pet godina kritikovali Mađarsku kada je u cilju zaštite svog naroda, podigla ogradu na svojoj južnoj granici. A sada se, kako konstatuje, napada Mađarska što je demokratski izabrani parlament predao nadležnosti u cilju zaštite zemlje od pandemije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime