VIDEO: Koga se SAD najviše boji?

0

Pripadnici terorističke organizacija Korasan, naslednice Al Kaide
 

Teroristički napad na Njujork i Vašington je tada 19-godišnjeg Musina al Fadlija motivisao da 13 godina kasnije oformi Korasan, sopstvenu terorističku organizaciju, koja deluje u Siriji, ali nema nameru da se upušta u sukobe sa režimom Bašara al Asada.

 

Američki zvaničnici su novinarima AP rekli da Korasan čine državljani Pakistana, Jemena i Avganistana, a regrutuju i državljane zapadnih zemalja preko kojih žele da unose eksplozivne naprave u avione, što je posebno problematično za vladu SAD.

 

U Vol Strit Džurnalu se proteklih dana pisalo o tome da Korasan predstavlja mnogo veću pretnju za Sjedinjene Američke Države i Evropu od Islamske države, koja želi kalifat i regionalnu kontrolu, dok Korosan na umu ima terorističke akcije.

 

Posebna opasnost što se tiče Korasana je to što nije u tolikoj meri predstavljena u javnosti, nije poznato koliko članova ima niti koliko dugo postoji, radi u strogoj tajnosti za razliku od ID koji sve svoje postupke medijski promoviše.

 

Ipak, jasno je da je Korasan “potomak“ Al Kaide, a Stejt dipartment je u jednom od saopštenja pre nekoliko godina istakao da se borci Al Kaide posle smrti Osame bin Ladena ponovo grupišu u novu organizaciju.

 

Takođe, u prilog tome idu i saznanja da je vođa Korasana u tinejdžerskim danima radio kao telohranitelj u vrhovnom štabu Al Kaide, te da je učestvovao u borbama u Čečeniji protiv ruske vojske.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here