O. Đoković
Maštovito: Učenici i pismima žele da obraduju sunarodnike

Ima jedna narodna koja kaže da se “stablo i učitelj poznaju po plodovima”, što u “našoj” Francuskoj upravo dolazi do izražaja. Privodi se kraju akcija prikupljanja humanitarne pomoći za decu na Kosovu i Metohiji. Sve što bude prikupljeno biće uručeno za Vidovdan, a dodatak će biti pisma koja su vršnjacima pisali učenici Srpske dopunske škole.

Sve aktuelno odvija se na bazi zajedništva, pokrenuto je idejom francuskog udruženja Solidarnost za Kosovo, čiji je osnivač i direktor Arno Gujon, a tu plemenitu ideju odmah je prihvatilo i Ministarstvo prosvete Srbije. Ovu humanitarnu akciju je u januaru pokrenuo Vladan Radovanović, žitelj Nice, a Nikola Grbić, predstavnik Saveta roditelja u pariskom predgrađu Bondi je preuzeo i priveo kraju sa odeljenjima dopunske škole i srpskim udruženjima.

Blaženka Trivunčić

Lekcija dobrote

– Oduševljen sam celim tokom i ishodom akcije. U humanost usmerenu prema sunarodnicima na Kosovu i Metohiji osim škola uključilo se i 12 udruženja, davali su šta su mogli i svi zaradili najvišu ocenu. Moram istaći da su divni naši ljudi, pogotovo što svoju dobrotu uspešno prenose na mališane, pa sam uveren da će se te lekcije, svakome od njih, protezati kroz celi životni vek – sa ponosom i u dahu niže Nikola Grgić.

– Bilo je dovoljno da nam saopšti: “Prikupljanje školskog pribora, igračaka i pisanje pisama vršnjacima sa Kosova i Metohije”, pa da se svi uhvatimo u to kolo. Je li, lepa je svaka ruka koja nešto daje? – slikovito sažima Blaženka Trivunčić, kordinatorka Srpske dopunske škole.

Svi đaci u klupama sede, učiteljice stavile svoje naočare i na času postupno objasnile koliko je vredno pomoći onom kome je pomoć potrebna i dobrodošla. Možda se čovek rodi kao dobar, verovatno dobrotu stekne u porodici, kroz odrastanje može da uoči kako i “list papira postaje lakši ako ga dvojica podižu”, a dokazano je i da je uloga učitelja visokovrednovana i da onaj ko sluša učitelje može i sam postati učitelj.

– Jedan segment ove akcije odvijao se kroz tematske časove posvećene Vidovdanu. Učenike smo pripremili i motivisali kako da pismima obraduju vršnjake, pa je prikupljena bogata šarenica mašte, raznovrsnosti i ljubavi za sunarodnike i maticu Srbiju – razrađuje Blaženka.

Uz lepe želje i paketi za vršnjake

Iskrene dečje želje

Dakle, naše škole i udruženja u kojim se okupljamo, uspela su da svojim humanitarnim opredeljenjem zadatu akciju lako privedu završnici i pri tome naše najmlađe dijasporce iškoluju u buduće dobročinitelje.

U Crkvu Sv. Petke iz pariskog predgrađa Bondi stigao je veliki broj pisama kroz koja deca pokazuju privrženost i želju za upoznavanjem. U Kulturnom centru Srbije u Parizu pisma su, uz učenje o južnoj srpskoj pokrajini, nastajala na časovima, a ukrašavana su srcima, cvećem i iskrenim dečjim željama. Pomoć se još može ostaviti i u Crkvi Sv. Save u pariskoj ulici Simplon. Akcija se dobro odvija u istočnoj Francuskoj, angažovane su škole u Sošou i Belforu gde deluju u saradnji sa Udruženjem Francusko-srpskog prijateljstva Belfo, kao i u Miluzu u saradnji sa klubom “Nikola Tesla”.

– U značajnom broju ovom humanitarnom darovateljstvu odazvale su se đačke porodice dokazujući svoju plemenitost, široko razumevanje i popratne emocije. Đaci srpske škole kroz crteže i reči šalju pozdrave budućim drugarima. A dogovorili smo se da u narednoj, božićnoj akciji, pisma-odgovori mališana sa Kosova i Metohije stignu vršnjacima u Francusku – najavljuje Blaženka.

Učiteljice Tamara Nacik, Katarina Strailović i Milija Jevremović

Mesje Fransoa uz Srbe

Prikupljanju školskog pribora i igračaka namenjenih sportskim aktivnostima odazvao se veliki broj porodica širom Francuske. Istovremeno, raznovrsnu humanitarnu pomoć prikupljali su i članovi brojnih srpskih udruženja: Savez Srba Francuske, Svi Srbi u Parizu, Unija francusko-srpskog prijateljstva iz Nice, Udruženje Šumadija iz Sansa, KUD Biseri iz Dransija, SKD Izvor i KUD “Abrašević” iz Pariza, KUD Oro iz Bobinjija, Udruženje Srpsko-francusko prijateljstvo Bordo, Udruženje Francusko-srpsko prijateljstvo Belfor, Klub “Nikola Tesla” iz Miluza, Škola “Jelena Anžujska” iz Pariza. Prema oceni organizatora, posebne zasluge za uspešnu akciju ima “mesje Fransoa” iz Strazbura, koji je sam obezbedio znatnu pomoć.

Mikijevi naslednici

Godinama su odeljenja Srpske dopunske nastave u pariskom regionu uspešno sprovodila godišnje po dve humanitarne akcije prikupljanja slatkiša, uz dodatak božićnih i vaskršnjih čestitki deci koja se leče na Institutu za majku i dete u Beogradu. Ovu dvodecenijsku akciju sa nemerivom srčanošću organizovao je i vodio jedinstveni Ilija Miki Vujović, koji nas je pre dva meseca zauvek napustio. Uspešnost aktuelne akcije učvrstila je nadanja i želje da su iza Mikija ostali naslednici-dobročinitelji, srca velikog kao što je bilo i njegovo. Kao perjanice tu su vredne učiteljice, znaju one šta im je raditi.

Sve novo

Poziv koji je uputilo Udruženje Solidarnost za Kosovo je pedantno razrađen, na uzglavlju teksta se naglašava da sav materijal treba da bude nov, a sve stavke su klasifikovane, na školski pribor, materijal za crtanje, rekviziti za igru u prirodi, higijenski pribor, oprema za sport, maske, uz pojedinačna nabrajanja: olovke, gumice, lenjiri, bojice, plastelin, papir za crtanje, lopte, reketi, užad za preskakanje, patike, majice, higijenske potrepštine, četkice za zube, gel, maske, pa i pelene za bebe i odrasle.