Tanjug
Modernizovani tenkovi na združenoj vežbi: Pripadnik Vojske Srbije na Pešteru

Na Pešteru je održana spektakularna združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Vihor 2024”, u kojoj je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike, a prisustovao joj je predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić.

Predsednik je posle vežbe rekao da se moglo videti mnogo nove tehnike, među kojom i dronovi izviđački, dronovi kamikaze i osice koji su pogodili svoje ciljeve. Vojsci je čestitao na uspešnoj vežbi.

Mnogo novog

– Ono novo što smo mogli da vidimo je mnogo nove tehnike. To su potpuno novi modernizovani tenkovi, dronovi izviđački, dronovi kamikaze i osice koji su pogodili svoje ciljeve – rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što su i privatne kompanije obavile dobar posao, navodeći da to govori, da smo na dobrom putu da napravimo industriju dronova, koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije.

– Mogli ste da vidite i tipove vazduhoplova u njihovom naletu i bojevom gađanju i zadovoljan sam našom vojskom, ali moramo još mnogo da radimo, da popravljamo, da kupujemo, da se oslanjamo dodatno na našu namesku industriju. To je važno za nas – konstatovao je Vučić.

Istakao da je sve to u odnosu na pre decenije, skoro sve novo.

– Gotovo da ništa nismo imali pre samo deset godina i to pokazuje koliko je Srbija napredvala i koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju odbranu i svoju slobodu i nezavisnost – zaključio je predsednik.

Pratio i komandant Kfora

Pre početka vežbe, Vučiću je raport predao major Đorđe Simić, a vežbi je na poziv načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš. To je prvi put da je jedan komandat međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999, bio na prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Na Pešteru je prikazano oko 30 različitih besposadnih letelica i robotizovanih platformi, a među kojima su dronovi-kamikaze. Na ovoj vežbi se oprobao srpski dron-kamikaza ili “jedini komarac”, čiju je ubojitost moguće kontrolisati. Slovi kao vrlo agilan, brz, ide preko 100 km na čas, ubojit je, a može da leti do 15 metara u sekundi, što znači da se dobro bori s vetrom. Zahvaljujući “komarcu” doneta je još jedna novina u Vojsku Srbije, prvi put dron-operateri koriste video-transmiter, odnosno naočare za upravljanje dronom. Taj proizvod domaće industrije je pokušaj je da se i u naoružanju prati četvrta industrijska revolucija.

Godine laži

Predsednik je rekao da se navršilo 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, 11 godina brutalnih laži i 11 godina koliko nije ispunjena obaveza formiranja ZSO.

– To nije malo, i da je za to vreme bilo svakodnevnih besmislica izmišljanja i pravdanja, neispunjavanja onoga što su potpisali i Beograd i Priština, ali i EU – poručio je Vučić.

Druga brigada

Združenu taktičku vežbu sa bojnim gađanjem “Vihor 2024” izvela je druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Vežbajuće jedinice su napadnu operaciju izvele u sadejstvu i uz podršku dela jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U BRICS! ZIVELA BRICS! ZIVELA RUSSIA! ZIVELA SRBIJA, BRICS SRBIJA, ZIVELA UNIJA BRICS SA SRBIJOM U NJOJ. BRICS SRBIJA, KONACNO SVOJA NA SVOME MEDU SVOJIMA.
    ONI KOJI NE VOLE ISTOK TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO STO CE ZAPAD PODRZATI MENJAJUCI RUBLJE I JUANE U EVRE I DOLLARA I TRAZITI POSAO U AMERICI I EU I NARAVNO U ALBANIJI. A SVE OSTALO LOSE ISTOKU, MENJATI ZA BOLJE ZAPADNO. I SRBIJA JE NAJBOLJE DA OSTANE NA DINAR. STO CE SE U BUDUCNOSTI SIGURNO I DOGODIGI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here