commoswikipedia.org/Andrey
Ulcinj

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske održalo je danas Svetu liturgiju kod drvenog srednjovjekovnog grada Svača, ali na ulazu na lokalitet gde se nalazi hram. Crnogorska policija nije dozvolila služenje liturgije kod hrama.

Čitav skup su obezbeđivale jake policijske snage, a naročito sam ulaz na arheološki lokalitet drevnog episkopskog grada Svača, kojem, po rešenju Uprave policije, sveštenstvu Mitropolije – nije dozvoljen pristup.


Namjesnik barski Slobodan Zeković poručio je tokom liturgije da – „mi nismo ovde stranci“.

– Decenijama izlazimo, dolazimo ovde, na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da barjačimo. Sa jednim ciljem — da ne zaboravimo naše svete pretke i osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov mitropolita Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja. Ali, zbog tenzija, to će uraditi naredne godine. Predsednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja – kazao je Zeković.

On je dodao i da će se, već naredne godine, vernici okupiti kod hrama, i uputio je poruku mira — „braći Albancima“:

– Bili smo dobri prijatelji i to ćemo i ostati – zaključio je Zeković.

Zašto je zabranjena liturgija?

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

– Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu – kazao je „Vijestima“ sagovornik iz policije.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je ovom listu da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gde održati liturgija.

– Ne znamo još ništa, videćemo – kazao je Smiljić.

Navodi se da je pojedinačno najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Podseća se da su lane u isto vreme, mještani Vladimira i okolnih sela sprečili mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocenila da je namera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

– Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog saveta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – navode iz Force.

1 KOMENTAR

  1. Crkva u Svaču je sazidanas pola milenijuma prije nego su se Nemanjići pojavili i nema nikakve veze sa bilo kakvom Srpskom crkvom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime