T. Ostojić
Endrjuz je objavio odluku o održavanju Igara u aprilu 2022, a o otkazivanju u julu 2023.

Nedavni izveštaj glavnog revizora Viktorije nije se ni najmanje blagonaklono izrazio o odluci vlade bivšeg premijera Danijela Endrjuza da otkaže Igre Komonvelta 2026. Naime, izveštaj je otkrio da je državna vlada preuveličala procene troškova, koje su korišćene prilikom donošenja odluke od otkazivanju.

Ujedno je državni revizor kritikovao postupanje Viktorije sa ovim događajem, utvrdivši da bi troškovi otkazivanja Igara mogu da budu i viši od 589 miliona dolara, koliko je prvobitno rečeno, uključujući 150 miliona dolara za zaposlene i operativne troškove, i poravnanje od 380 miliona dolara koje treba da se plati telima Igara Komonvelta.

Ovaj gubitak bi bio izbegnut da su agencije bolje sarađivale kako bi dale iskrene i pune savete vladi pre nego što je odlučila da bude domaćin Igara – navedeno je u izveštaju.

Da podsetimo, Igre Komonvelta 2026. otkazane su u julu 2023, kada je Danijel Endruz upozorio da su procene troškova za događaj, koje su prvobitno iznosile 2,6 milijardi dolara, porasle na skoro sedam milijardi dolara. Prema stavu revizora, iako je početni budžet bio nerealno nizak, ažurirana cifra je neadekvatno visoka.

Procena troškova za Igre, koju je vlada javno objavila u avgustu 2023. od 6,9 milijardi dolara bila je precenjena i netransparentna – navedeno je u izveštaju uz napomenu da su troškovi porasli zbog značajnih iznosa u okviru industrija i rizika zbog eskalacije troškova.

Tada premijer nije otkrio da je budžet već uključivao milijardu dolara u rezervama za nepredviđene slučajeve, rečeno je u izveštaju.

Revizor je utvrdio da je Odeljenje za poslove, veštine, industriju i regione potcenilo troškove i precenilo koristi od održavanja Igara, i bio je neadekvatan da bi državna vlada donela informisanu odluku o troškovima.

S druge strane, Odeljenje premijera i kabinet, i Odeljenje za trezor i finansije dosledno su povećavali troškove i druge rizike 2022. i 2023. godine, ali nisu obavestili vladu da bi Igre možda bile neizvodljive do juna 2023. godine, navedeno je u izveštaju.

Premijerka: Dobro smo odlučili

Osvrćući se na izveštaj glavnog revizora premijerka Džasinta Alen, koja je bila ministarka zadužena za Igre pod vladom Endrjuza, je rekla da izveštaj potvrđuje da je njihova vlada donela ispravnu odluku.

– Izveštaj glavnog revizora potvrđuje da je bilo pravo vlade da ne nastavi sa 12-dnevnim sportskim događajem za koji se procenilo da će koštati više od šest milijardi dolara, te da kako su troškovi nastavili da rastu više nije bilo koristi koja se u početku očekivala – izjavila je premijerka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here