Vesti
SA PROMOCIJE: Jasmina Paldrmić, Neda Đukić Borojević, Slobodan Tijanić i Ilija Paldrmić

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu predstavljena je knjiga “Vila sa Čakora”, autorke Nede Đukić Borojević. Ova drama je napisana po istinitom događaju koji se dogodio 1975. godine kada je 19-godišnja Branka Đukić silovana, a potom i ubijena od strane dvojice Albanaca na Čakoru, planini iznad Peći na Kosovu i Metohiji. Posle više promocija u Srbiji i regionu, knjiga je predstavljena i čitalačkoj publici u Frankfurtu.

Neda Đukić Borojević

Oživljen lik

Dramu je predstavila autorka lično, a o knjizi i o samom događaju su govorili otac Slobodan Tijanić i otac Simon Turkić. Odlomke iz “Vile sa Čakora” čitala je Jasmina Paldrmić, a pesma uz pratnju gusala o ovom događaju pevao je naš poznati guslar Ilija Paldrmić.

– Drama “Vila sa Čakora” je značajno delo koje govori o stradanju jedne novomučenice, Branke Đukić. Knjiga oživljava njen lik, ali i dešavanja nakon tragičnog događaja kada je njen otac izvršio osvetu. Zato je treba pročitati jer je još jedno podsećanje na stradanje našeg naroda – rekao je otac Slobodan Tijanić.

Stih o patnji

Autorka Neda Đukić Borojević za “Vesti” je govorila o inspiraciji da napiše knjigu.

– Došla sam na ideju da napišem ovu dramu nakon što sam nekoliko puta bila na Čakoru, na mestu zločina, gde se nalazi memorijal Branki Vasojevki. Svake godine, na dan njene pogibije, 2. septembra, okuplja se familija, sastaju pesnici i sećanje se pretvori u stihovanje o Branki Vasojevki. I sama sam svake godine imala i recitovala svoju pesmu na skupu, ali sam osetila da mogu više da učinim – istakla ja autorka.

KUPILE KNJIGU: Ljiljana Ivković i Dušica Lukić

Emotivan dan

Dušica Lukić i Ljiljana Ivković su prisustvovale promociji i među prvima kupile knjigu.

– Promociju sam doživela vrlo emotivno. Spadam u generaciju koja je za ovaj nesrećni događaj već čula u vreme kada se dogodilo u tadašnjoj Jugoslaviji. Dugo vremena se o tome više ništa nije znalo. Smatram da je veoma dobro što je naša Neda ovekovečila dramu Branke u ovoj knjizi – istakla je Dušica za “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here