Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvršni potpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema građane za teške odluke po pitanju Kosova kada kaže da pred zemljom nisu laki dani.

– Pozdravljam što predsednik Vučić pomaže da se Srbija spremi za ceo ovaj proces i za pregovore. Potreban je iskren razgovor sa javnošću, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, o tome da će biti teških odluka i da su neophodni kompromisi – rekao je Vilson u intervjuu za Glas Amerike.

Vilson je kazao da su potrebni politička hrabrost i liderstvo kako bi se ljudi fokusirali na budućnost.

-Time sam impresioniran i nadam se da je ovo samo deo procesa pripreme javnosti na neke odluke na koje je lako bacati kamenje. Državnik koji ume da vidi kako će to biti i šta to znači za državu i za pet, 10, 20, 30 godina. To je ono što se sad dešava, priprema javnosti da se shvati da je ovo zaista bolje za ove države – naveo je Vilson.

On je rekao da sporazum Srbije i Kosova mora da bude jasan, i da otkloni prepreke da Srbija uđe u EU, a Kosovo u međunarodne organizacije.

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora a obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Razgovori su nastavljeni na ekspertskom nivou koje, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, vode šefovi delegacija Prištine i Beograda, Skender Hiseni i Marko Đurić.

7 COMMENTS

  1. Slatke i zavodljive reči za vrlo jednostavnu stvar – priznanje Kosova kao nezavisne države. Voleo bih da Vilson da bar jedan jedini takav podsticajni primer sa zapadne strane. Nema ga.

  2. Herr Vilson,trabunjas..herr Vucic radi svoj posao.Sredjuje drzavu,pravi puteve….nije ovo hvaljenje.Nego konstatacija.Kosovo ce da resi kada nadje odgovor ,,izvrsiti samoubistvo i ostati ziv,,samo mali jednostavni problemcic…

  3. Neka oni daju Floridu ili neki drugi deo SAD kada su tako pametni a nase ce oteti j..o ih Kolumbo sto ih otkrio

  4. Ништа ново нам није рекао. То смо и сами одавн закључили.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here