Pixabay.com

Indija, najmnogoljudnija država na svetu, uskoro će se službeno zvati – Bharat.

Hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija namerava da ukine službenu upotrebu engleskog imena te zemlje zbog čega je sazvala vanrednu petodnevnu sednicu parlamenta kako bi sprovela posebnu rezoluciju kojom bi se dala prednost korištenju imena Bharat.

I u pozivima na službenu večeru koje je učesnicima ovonedeljnog samita grupe G20 u Nju Delhiju uputila indijska predsednica Droupadi Murmu ona je nazvana “predsednicom Bharata”, što je sanskrtski naziv za Indiju.

Bharat potiče iz drevnog sanskrtskog teksta “Rgveda”, napisanog oko 1500. godine pre Hrista, koji spominje klan Bharata kao jedno od glavnih plemena koja zauzimaju područje danas poznato kao severna Indija.

Legendarni kralj

To je i ime legendarnog kralja koji se pojavljuje u sanskrtskom epu “Mahabharata”, za kojeg Hindusi tvrde da je bio otac indijske rase. Godine 1949., kada je sastavljen nacrt Ustava Indije, donesena je odluka o službenom nazivu zemlje. Budući da se odbor razdvojio oko toga treba li biti Indija ili Bharat, konačno je donesena odluka da treba biti oboje, a naziv Hindustan u potpunosti je odbačen. Tako početni pasus indijskog Ustava, koji je napisan na engleskom jeziku, kaže: “Indija, to jest Bharat, biće savez država”.

Kako prenose strane agencije, prošle nedelje je i Mohan Bhagwat, šef organizacije “Rashtriya Swayamsevak Sangh” (RSS), koja je ideološka okosnica Modijeva BJP-a, pozvao Indijce da prestanu koristiti ime Indija.

– Naša zemlja je Bharat. Moraćemo prestati koristiti reč Indija i početi da praktikujemo naziv Bharat na svim područjima. Moraćemo našu zemlju nazvati Bharat i objasniti to drugima – rekao je šef RSS-a.

8 COMMENTS

    • Balkan na turskom, a datira iz vremena osmanlija, u prevodu zemlja šuma, znači novi naziv bi bio ŠUMADIJA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here